umhhunter Napisano 27 Marzec 2010 Autor Napisano 27 Marzec 2010 Witam!Trafiłem coś takiego i nie wiem z jakiego roku może pochodzić. Tak jak na fotce widnieje napis Deutsches Reich.Data wygląda na 1803 albo 1903. # Datę wybicia monety.(jeżeli jest możliwe jej odczytanie). Na rewersie jest ledwo widoczne ptaszysko ale tak zamaskowane, że fotka nic nie pomoże.Nie wiem z jakiego jest materiału i jak się zabrać za jej czyszczenie.Za wszelkie obiektywne odpowiedzi serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
umhhunter Napisano 27 Marzec 2010 Autor Napisano 27 Marzec 2010 Dodam jeszcze, że nominał to 10, i po godzinie w wodzie utlenionej na krawędzi pojawiło się coś" srebrnego,
umhhunter Napisano 27 Marzec 2010 Autor Napisano 27 Marzec 2010 dzięki :) A powiedz jeszcze z czego to jest zrobione i jak to polecasz wyczyścić ?:?)
8total4 Napisano 27 Marzec 2010 Napisano 27 Marzec 2010 najpewniej z mosiądzu albo jakiegoś stopu miedzi..woda utleniona a pozniej bawelniana szmatka i troche oliwy, przetrzeć i zostawić.żadnego tarcia niczym twardym ani ściernym, szczotkowania itp. itd.pozdro..
Anarchista Napisano 27 Marzec 2010 Napisano 27 Marzec 2010 z miedzioniklu jest, a miedzionikiel zwykle wychodzi w obrzydliwych stanach
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.