bossmann1 Napisano 26 Marzec 2010 Autor Napisano 26 Marzec 2010 prosze o podpowiedz,jak znalesc rodzine (NAZWISKO SZTEMBART) przed 2 ws . osoba o taki mazwisku byla wlascicielem majatku ( DZIEDZIC )wiem ze ow pan mnial brata ktory mial majatek w plocku.dziekuje.
bossmann1 Napisano 26 Marzec 2010 Autor Napisano 26 Marzec 2010 niezle pytanie ..... nie to nie moja rodzina. ale wszyskich ktorzy wiedza jak moge znalesc rodzine prosze o podpowiedz.
woytas Napisano 26 Marzec 2010 Napisano 26 Marzec 2010 bo gdyby to byla Twoja rodzina to mozna sprobowac w PCK
EAGLE11 Napisano 26 Marzec 2010 Napisano 26 Marzec 2010 Jeśli to rodzina w jakiś sposób z tobą związana, masz coś (niebłahego) co do nich należy, po prostu jeśli masz jakiś uzasadniony CEL odszukania ich to też można spróbować przez PCK. Mój znajomy, znalazł stare dokumenty i jakieś drobiazgi bez wartości materialnej w starym domu, były w nich różne nazwiska, ale jedno powtarzało się kilka no i PCK pomogło ich odszukać. Najpierw chcieli dokumenty, że sami je odeślą do namierzonej rodziny ale dali się przekonać na udostępnienie adresu.
heniek1978 Napisano 26 Marzec 2010 Napisano 26 Marzec 2010 Wydaję mi się ze łatwiej bedzie przez ksiegi parafialne.Księza wszystko no prawie wszystko skrupulatnie notują.Wejdziesz do tamtejszej parafi jesli wiesz w kturym miejscu mieli majatek i powinno się co nieco odnalesc
Chajbar Napisano 27 Marzec 2010 Napisano 27 Marzec 2010 Poszukaj w przedwojennych spisach ziemiaństwa, ja mam takowy dla województwa pomorskiego, czyli dzisiejsze kujawsko-pomorskie+gdańskie. Zapewne są takie spisy również dla innych województw, poszukaj w bibliotekach cyfrowych, na przykład w WBC albo KPBC. Pozdrav.
bossmann1 Napisano 27 Marzec 2010 Autor Napisano 27 Marzec 2010 dzieki za podpowiedzi.moze ta bibliteka bedzie pomocna.chociaz portal nasza klasa i artykuly z gazety zamieszczone w internecie pomogly mi namiezyc CEL" za kazda podpowiedz dziekuje.
kundzio11 Napisano 27 Marzec 2010 Napisano 27 Marzec 2010 Majątek ten to Gulczewo k. Płocka.Wcześniejszym właścicielem był gen.Pierre-Francois Bontemps.Ciekawa historia dotyczy samych zabudowań w majatku.Pozdro.
bossmann1 Napisano 27 Marzec 2010 Autor Napisano 27 Marzec 2010 prawdopodobnie chodzi mi o brata , ten zas w karty wygral majatek i przesbywal w nim do rozpoczecia 2 w s.
kundzio11 Napisano 28 Marzec 2010 Napisano 28 Marzec 2010 Jerzy Kazimierz Sztembart kupił obiekt pałacowy w podpłockim Gulczewie w roku 1926.
bossmann1 Napisano 30 Marzec 2010 Autor Napisano 30 Marzec 2010 wlasnie to jest to.masz moze jakies wieksze informacje.ja gdzies urywek czytalem o tym ale doslownie 3 zdania.
bossmann1 Napisano 30 Marzec 2010 Autor Napisano 30 Marzec 2010 i szukalem ale nic niema w sieci.wiem ze to brat mial w plocku majatek tzn gulczewie.majatek jego brata wygladal miejwiecej tak.duzy drewniany dom ,za domem ogrody i wybudowana okragla wieza widokowa,tuz obok stajnia i kuznia z kamienia,po prawej stronie domu wybijajace zrudelko zasilajace kilkanascie metrow dalej ogromny staw z brzegami wyslanymi kamieniem,miej wiecej po srodku stawu wysepka na ktorej wypoczywal dziedzic z rodzina u goscmi.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.