Skocz do zawartości

wlasciciel majatku

bossmann1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
prosze o podpowiedz,jak znalesc rodzine (NAZWISKO SZTEMBART) przed 2 ws . osoba o taki mazwisku byla wlascicielem majatku ( DZIEDZIC )wiem ze ow pan mnial brata ktory mial majatek w plocku.dziekuje.
Napisano
Jeśli to rodzina w jakiś sposób z tobą związana, masz coś (niebłahego) co do nich należy, po prostu jeśli masz jakiś uzasadniony CEL odszukania ich to też można spróbować przez PCK. Mój znajomy, znalazł stare dokumenty i jakieś drobiazgi bez wartości materialnej w starym domu, były w nich różne nazwiska, ale jedno powtarzało się kilka no i PCK pomogło ich odszukać. Najpierw chcieli dokumenty, że sami je odeślą do namierzonej rodziny ale dali się przekonać na udostępnienie adresu.
Napisano
Wydaję mi się ze łatwiej bedzie przez ksiegi parafialne.Księza wszystko no prawie wszystko skrupulatnie notują.Wejdziesz do tamtejszej parafi jesli wiesz w kturym miejscu mieli majatek i powinno się co nieco odnalesc
Napisano
Poszukaj w przedwojennych spisach ziemiaństwa, ja mam takowy dla województwa pomorskiego, czyli dzisiejsze kujawsko-pomorskie+gdańskie. Zapewne są takie spisy również dla innych województw, poszukaj w bibliotekach cyfrowych, na przykład w WBC albo KPBC. Pozdrav.
Napisano
dzieki za podpowiedzi.moze ta bibliteka bedzie pomocna.chociaz portal nasza klasa i artykuly z gazety zamieszczone w internecie pomogly mi namiezyc CEL" za kazda podpowiedz dziekuje.
Napisano
Majątek ten to Gulczewo k. Płocka.Wcześniejszym właścicielem był gen.Pierre-Francois Bontemps.Ciekawa historia dotyczy samych zabudowań w majatku.Pozdro.
Napisano
i szukalem ale nic niema w sieci.wiem ze to brat mial w plocku majatek tzn gulczewie.majatek jego brata wygladal miejwiecej tak.duzy drewniany dom ,za domem ogrody i wybudowana okragla wieza widokowa,tuz obok stajnia i kuznia z kamienia,po prawej stronie domu wybijajace zrudelko zasilajace kilkanascie metrow dalej ogromny staw z brzegami wyslanymi kamieniem,miej wiecej po srodku stawu wysepka na ktorej wypoczywal dziedzic z rodzina u goscmi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie