marek 23 Napisano 17 Marzec 2010 Autor Napisano 17 Marzec 2010 Witam mam takie oto coś.Poproszę o pomoc do jakiego modelu należy ta lufa.Jest ona ośmiokątna śr.u wylotu 23mm.kaliber 10mm.Długość 104,5cm.Komora zamkowa i początek lufy była bogato zdobiona.Z góry dziękuję za pomoc.
marek 23 Napisano 17 Marzec 2010 Autor Napisano 17 Marzec 2010 Jeszcze jedno zdj.Wielkie Dzięki za ekspresową odpowiedź.
Argonauta Napisano 18 Marzec 2010 Napisano 18 Marzec 2010 Zacznijmy moze od tego ze to nie jest bron wojskowa, a mysliwska/tarczowa, jest tu za długi ogon komory zamkowej jak na wojskowa konstrukcje, zdobienia tez przemawiaja za taka identyfikacja, oraz widoczna na ogonie komory zamkowej podstawa do mocowania celownika najpewniej przeziernikowego, przedmiot w ogolnym zarysie przypomina Chassepota, ale najpewniej bedzie to tzw wariacja na temat .... generalnie za slabe fotki zeby cos wiecej powiedziec.
marek 23 Napisano 17 Marzec 2010 Autor Napisano 17 Marzec 2010 Witam dzięki za szybką odpowiedź.Ale jest pytanie czy była jakaś starsza wersja niż 1866.Mocowanie do kolby ma 2 otworya pomiędzy nimi jest wypustka z trójkątnym otworem jakby blokada żeby zamek nie wypadł.
mietek Napisano 18 Marzec 2010 Napisano 18 Marzec 2010 1866, 66/74, 74 we wszystkich odmianach maja lufy o przekroju okraglym. kanciasta" jest tylko czesc przy komorze zamkowej, jak i sama komora.Czyli odpadaja.
marek 23 Napisano 18 Marzec 2010 Autor Napisano 18 Marzec 2010 Witam to może mi Koledzy napiszą w jakiej broni były lufy oktagonalne.Najwięcej widziałem czarno-prochowców z takimi lufami.
marek 23 Napisano 17 Marzec 2010 Autor Napisano 17 Marzec 2010 Witam mam takie oto coś.Poproszę o pomoc do jakiego modelu należy ta lufa.Jest ona ośmiokątna śr.u wylotu 23mm.kaliber 10mm.Długość 104,5cm.Komora zamkowa i początek lufy była bogato zdobiona.Z góry dziękuję za pomoc.
Pytanie
marek 23
Witam mam takie oto coś.Poproszę o pomoc do jakiego modelu
należy ta lufa.Jest ona ośmiokątna śr.u wylotu 23mm.kaliber 10mm.Długość 104,5cm.Komora zamkowa i początek lufy była bogato zdobiona.Z góry dziękuję za pomoc.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.