Sailer Napisano 16 Marzec 2010 Autor Share Napisano 16 Marzec 2010 Siemano! Mam zamiar powoli kompletować mundur ss-mańca w stopniu Unterscharführer'a. Mam pytanie odnośnie obszyć bluzy (bodajże M44) w kamuflażu, a mianowicie czy dopuszczalne jest umieszczenie patek i naramienników w tym modelu bluzy?PozdrO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 16 Marzec 2010 Share Napisano 16 Marzec 2010 Zdarzało sie ,że doszywano patki i dopinano naramienniki (znana jest fantazja podoficerów i oficerow) ale większosc bluz miała tylko zwyklego adlerka bevo na rekawie (co widac na licznych zdjeciach)a czasami nawet adlerka nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PZgrenadier Napisano 16 Marzec 2010 Share Napisano 16 Marzec 2010 Aczkolwiek zdarzały się odstępstwa od normy ;)Choćby tu, ciekawy przypadek SZEREGOWEGO Estończyka z 20. Dywizji SS, który ma na sobie bluzę M44 obszytą kompletem insygniów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 16 Marzec 2010 Share Napisano 16 Marzec 2010 wystarczy wklepać w wyszukiwarke (dot 44 foto) powinno nawet wyskoczyc wiecej takich zdjeć :) co nie zmienia faktu ,że njczęsciej był tylko adlerek na rękawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 16 Marzec 2010 Share Napisano 16 Marzec 2010 http://ww2-camouflage.com/page7.phpMozna zerknąć m.in znane zdjęcie chyba najmłodszego uzytkownika takiej bluzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzyq Napisano 17 Marzec 2010 Share Napisano 17 Marzec 2010 Też kiedyś miałem podobny dylemat jednak ktoś mądrze mi poradził odzwierciedlaj regulamin a nie wyjątek. Stąd na moim m44 brak obszyć. Jedynie adler jak już wcześniej wspomniano.Pozdrawiam Albert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PZgrenadier Napisano 17 Marzec 2010 Share Napisano 17 Marzec 2010 Zgadzam się, że w rekonstrukcji powinniśmy opierać się na regulaminie, nie wyjątkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PZgrenadier Napisano 27 Marzec 2010 Share Napisano 27 Marzec 2010 Znalazłem w archiwum jeszcze jeden ciekawy przykład - tym razem Łotysze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 27 Marzec 2010 Share Napisano 27 Marzec 2010 Ja bym zostawił Łotyszy w spokoju, używane przez nich kombinacje niemieckich mundurów, insygniów i insygniów własnej produkcji daleko odbiegały od niemieckich standardów.Najlepszy wygląd to sama bluza w kamuflażu.Bez odznak, naramienników i patek.Przy czym nie niektóre bluzy nie miały doszytych orłów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 27 Marzec 2010 Share Napisano 27 Marzec 2010 Jeżeli ma to byc umundurowanie (sylwetka) Łotysza z 15 lub 19 dywizji SS to jak najbardziej mozna doszyć patki i podopinać naramienniki ( w cudzoziemskich dywizjach było nieco inne podejscie do regulaminu mundurowego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.