Skocz do zawartości

Bluza M44 kamo. obszycia > pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemano! Mam zamiar powoli kompletować mundur ss-mańca w stopniu Unterscharführer'a. Mam pytanie odnośnie obszyć bluzy (bodajże M44) w kamuflażu, a mianowicie czy dopuszczalne jest umieszczenie patek i naramienników w tym modelu bluzy?

PozdrO

Napisano
Zdarzało sie ,że doszywano patki i dopinano naramienniki (znana jest fantazja podoficerów i oficerow) ale większosc bluz miała tylko zwyklego adlerka bevo na rekawie (co widac na licznych zdjeciach)a czasami nawet adlerka nie było
Napisano

Aczkolwiek zdarzały się odstępstwa od normy ;)
Choćby tu, ciekawy przypadek SZEREGOWEGO Estończyka z 20. Dywizji SS, który ma na sobie bluzę M44 obszytą kompletem insygniów

Napisano
wystarczy wklepać w wyszukiwarke (dot 44 foto) powinno nawet wyskoczyc wiecej takich zdjeć :) co nie zmienia faktu ,że njczęsciej był tylko adlerek na rękawie
Napisano
Też kiedyś miałem podobny dylemat jednak ktoś mądrze mi poradził odzwierciedlaj regulamin a nie wyjątek. Stąd na moim m44 brak obszyć. Jedynie adler jak już wcześniej wspomniano.
Pozdrawiam Albert
  • 2 weeks later...
Napisano
Ja bym zostawił Łotyszy w spokoju, używane przez nich kombinacje niemieckich mundurów, insygniów i insygniów własnej produkcji daleko odbiegały od niemieckich standardów.

Najlepszy wygląd to sama bluza w kamuflażu.Bez odznak, naramienników i patek.
Przy czym nie niektóre bluzy nie miały doszytych orłów.
Napisano
Jeżeli ma to byc umundurowanie (sylwetka) Łotysza z 15 lub 19 dywizji SS to jak najbardziej mozna doszyć patki i podopinać naramienniki ( w cudzoziemskich dywizjach było nieco inne podejscie do regulaminu mundurowego)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie