s_boj Napisano 15 Marzec 2010 Autor Napisano 15 Marzec 2010 Moneta znaleziona przez koleżankę, na polu, bez wykrywacza. Po prostu leżała na wierzchu.Koleżanka poprosiła, żebym zidentyfikował znajdkę, określił jaki to metal i jak ją można oczyścić. Potem spytała jeszcze ile toto może być warte po oczyszczeniu :)Proszę o pomoc w identyfikacji.
zielaa Napisano 15 Marzec 2010 Napisano 15 Marzec 2010 Czesc jest to grosz Stanislawa Augusta Poniatowskiego wartość może 1zł nieczyść tego bo tu nie ma co czyścić pozdrawiam
tyfus Napisano 15 Marzec 2010 Napisano 15 Marzec 2010 grosz SAP, monetka popularna, niezbyt cenna (w takim stanie).http://www.ruinyizamki.pl/krolowie/poniatowski.html-pozdro-
s_boj Napisano 15 Marzec 2010 Autor Napisano 15 Marzec 2010 Właśnie gdzieś w necie wyczytałem, że ten rocznik akurat nie występuje tak często jak poprzedni i następny, a moneta w takim wyglądzie była bita tylko przez 3 lata. Po cenach na allegro widzę, że i o niebo lepsze stany nie idą wysoko. Wróci do koleżanki, ale miałem nadzieję przekazać jej weselsze wieści :)
rav79 Napisano 15 Marzec 2010 Napisano 15 Marzec 2010 Albo ta mneta leżała na najbardziej zakwaszonym polu świata, albo ją ktoś zniszczył próbując czyścić.
zielaa Napisano 15 Marzec 2010 Napisano 15 Marzec 2010 Właśnie gdzieś w necie wyczytałem, że ten rocznik akurat nie występuje tak często" ten rocznik akurat był miał najwiekszy naklad jedyne 48.852.000 pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.