dimmu66 Napisano 14 Marzec 2010 Autor Share Napisano 14 Marzec 2010 Poszukuję informacji na temat obszyć pagonów formacji niszczycieli czołgów(panzerknacker).Chodzi mi o pododdziały wyspecjalizowane w niszczeniu czołgów wyposażone w panzerfausty,panzerschrecki itp.W jednym z opracowań natrafiłem na info że formacje te miały obszycia czarno-białe co niby jest logiczne (piechota-saperzy)Szukam potwierdzenia lub zaprzeczenia tej informacji.Czy te formacje były w jakikolwiek sposób wyróżniane obszyciami? Może ktos z kolegów ma jakieś potwierdzone informacje w tym temacie z pewnego źródła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Marzec 2010 Share Napisano 14 Marzec 2010 Wydaje mi się, że mieli Waffenfarbe jak oddziały przeciwpancerne - różową... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 14 Marzec 2010 Autor Share Napisano 14 Marzec 2010 W książce Niemcy-mundury 1939-45 określeni zostali jako pionierzy pancerni.Były to jednostki formowane głównie z piechurów , być może z saperów albo osób przeszkolonych w posługiwaniu się ładunkami wybuchowymi(np.kumulacyjnymi)więc obszycie czarno-białe miało by wydaje się jakiś sens i pokrycie w wykonywanych,sapersko-pichocińskich zadaniach :)Z kolei czy ktoś zawracał by sobie głowę wyróżnianiem tej stosunkowo mało licznej formacji(mam na myśli wyspecjalizowane oddziały a nie grupy tworzone spontanicznie np z Hitlerjugend) tym bardziej z powstały one stosunkowo późno jako straż pożarna"? Z kolei w dobie propagandy i mitu bohatera broniącego Vatrlandu i tkwiącego samotnie z rura panzerfausta czy ładunkiem, praktycznie skazanym na misje samobójczą miało by to sens.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.