Skocz do zawartości

Teknetics Omega 8000

talgo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
zastanawiam się nad Teknetics Omega 8000
mało informacji jest na naszych forach co do tego wykrywacza
więc może ktoś już używał go w terenie i podzieli się informacjami co do niego jest on porównywalny co f70
czy warto kupić ten wykrywacz w cenie do 2000zł
  • Odpowiedzi 81
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
prawdopodobnie od jutra będę posiadaczem omegi-jak trochę ją ogarnę to skrobnę parę słów...pozdr
Napisano
posiadam Omege około miesiąc czasu jest super zasięgami bije x-terre70 jak dla mnie ten wykrywacz jest idelany bo mozna go dobrze przystosowac do siebie jest lekki wywazony
PS. poczytaj moje poprzednie posty poszukaj na YT filmików kolegi zdzicha z Air testów OMEGI

pozdro
Napisano
Air testy widziałem, robią wrażenie, jest filmik 10minut jak gość śmiga w stanach monetki trzepie i to wydaje się że zasięg całkiem całkiem.

poczytałem trochę wraz z kolegą Talgo i chyba się na niego zdecyduję w najbliższym czasie, poprzednie posty na odkrywcy też już czytałem.

a pytanie do posiadaczy, bo Talgo gdzieś wyczytał o przypadłości Tekneticsa T2 że po wyłączeniu resetuje i gubi ustawienia które wprowadziliśmy nie wiecie jak jest z Omegą?

pozdro!
  • 2 weeks later...
Napisano
Już troche ludzi kupilo Omege, wiec przydala by sie jakas recenzja. Chodzi o to czy ta wykrywka jest w miare uniwersalna i jak jest czula na drobnice.
Napisano
W niedzielę zaliczyłem pierwszy wypad na pole z omegą.W porównaniu z moją dotychczasową f2-ką jest to sprzęt dużo bardziej rozbudowany,należy dostrajać ją do gruntu,można modulować tonacje i częstotliwości...Przy czułości ok 85 wykrywka cały czas łapie drobne sygnały z gruntu ale przedmioty warte uwagi są sygnalizowane pewnie i z poprawną dyskryminacją,lepiej używać słuchawek-łatwiej określić co jest pod cewką oraz nie hałasujemy zbytnio(brak reg głośności to niestety wada teka),jeśli chodzi o zasięgi udało mi się na razie stwierdzić że jest głębsza od proximy...to tyle w kwestii pierwszego wrażenia,jak coś ciekawego zauważę to skrobnę pozdr
Napisano
Jeśli chodzi o złoto to nie mam pojęcia natomiast małe monetki i plomby łapie bardzo ładnie,nieco nieprecyzyjny jest pinpoint ale sądze że to ze względu na kształt sondy(eliptyk),generalnie wykrywka na pewno jest czuła...
Napisano
Nie gadaj emes, używając proximy widziałem" te same sygnały co Ty:) Tyle, że ja uznałem te sygnały za nieciekawe - nawet nie pamiętam czy w końcu kopnąłeś je czy nie i nie wiem też w związku z tym czy było to coś godnego uwagi. Pozdr
G
Napisano
Skleroza Cię dopadła bracie-dobrze pamiętam dość silny sygnał którego proxa nie widziała,ogólnie jednak podejrzewam że sprzęty będą z grubsza porównywalne...
Napisano
Faktycznie, wyniki poszukiwań były z grubsza podobne. Aczkolwiek poważnie mówiąc, to sam byłem zaskoczony zasięgiem Omegi. Oczywiście nie mi się na ten temat wypowiadać, ale jest sporo głębsza od f2, prawdziwe testy dopiero nas czekają, no nie?:)
Napisano
mniemam że kolega biega z cewka 10? jeśli chodzi o PinPoint łapie on naprawde super co innego cewka 11"DD zasięg ma wiekszy ale namierzanie jest dość trudne dopóki sie tego nie opanuje, i najważniejsze ze sluchawkami ta wykrywka to kosiarz fantów wyłapuje nawet delikatny sygnał który bez słuchawek cięzko było by dostrzec
Napisano
Wczoraj na polu zdecydowanie pobiłem w ilości monetek moją dziewczynę biegająca z f2,omega jest zdecydowanie głębsza,gdy chodzi się na czułosci pow 90 należy przyzwyczaić się do sporej ilośći dzwięków wydawanych przez wykrywkę,dobre dostrojenie do gruntu pozwala częśc z nich wyeliminować...ogólnie sprzęt jak najbardziej ok pozdr
Napisano
Wykrywacz mnie bardzo pozytywnie zaskoczyl.Tyle fantow jeszcze tyle nie znalazlem przez krotki czas.Wczesniej chodzilem z rutusem i minelabem.Godny polecenia.Fanty ciekawsze znalezione wstawie w tym tyg na forum.Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam od tygodnia jestem posiadaczem Omegi. Jest to mój pierwszy wykrywacz. Chciałem napisać o nim kilka słów ponieważ niewiele jest o nim wiadamości w sieci. Jest dobrze wykonany wszystkie elementy są dobrze spasowane nie ma luzów, sztyca jest bardzo długa także łatwo jest dopasować go do swojego wzrostu. Wyświetlacz jest duży bardzo czytelny,nie ma podświetlenia i niestety regulacji głośności a dzwięków wydaje sporo i dosyć głośno. Zaliczyłem nim jak na razie dwa wypady w teren i jak pisałem nie mam doświadczenia mimo wszystko zasięg pozytywnie mnie zaskoczył jak również obsługa i ergonomia. Jest lekki, dobrze wyważony, dosyć przyjazny jeśli chodzi o menu. Pinpointer wydaje się lekko niedokładny. Fajną funkcją jest tryb All metal który wyraźnie poprawia zasięg wykrywki i rozróżnia co mamy pod cewką. Ogólnie sprawia bardzo dobre wrażenie. Jak na mój pierwszy sprzęt jestem zadowolony choć muszę go lepiej poznać w terenie. Jeśli ktoś ma Omegę jest z okolic Warszawy lub Brwiowa i chciał by razem pokopać chętnie się przyłączę.
  • 4 weeks later...
Napisano
Czy któryś z kolegów próbował powtórzyć test omegi z youtuba-wydaje mi się że ten filmik to ściema,ze sprzętu jestem zadowolony ale takie zasięgi na kanapie w pomieszczeniu to chyba mało prawdopodobne(i to jeszcze przy czułości 89)...pozdr
Napisano
Też się na tym zastanawiałem. W weekend jeśli pogoda dopisze spróbuje go powtórzyć z takimi samymi ustawieniami.
Uzależniam to od pogody ponieważ w bloku w którym mieszkam nie mam szans, przy czułości 55 Omega zaczyna szaleć. Natomiast moją azą" z której wybieram się na poszukiwania jest stara przed wojenna kamienica może w niej się uda.
Napisano
Obawiam sie że w kamienicy bedzie podobnie-ja w takiej właśnie mieszkam.Aby wykrywka nie szalała trzeba ją dobrze dostroić do gruntu,wtedy rzeczywiśćie jest stabilna-do podłogi jest to niewykonalne...
Napisano
Witam tak jak obiecałem powtórzyłem test Omegi z youtube. Cewka standard 10, czułość 89, dyskryminacja 0. Na początek wyniki: 50 gr.-27cm, 1zl i 2 zł-30cm, 5zł 31cm, 4 dukaty Unicef 35 cm-.moneta honorowana do 1.06.2010 trochę większa niż 5zł. Niestety innych monet przy sobie nie miałem. Test był przeprowadzany w starej przed wojennej kamienicy na tapczanie czyli podobnie jak na filmiku. Spostrzeżenia: przede wszystkim nie było mowy o dobrym dostrojeniu, do podłogi nie da rady więc próbowałem po prostu do powietrza". Problem był z osiągnięciem stabilności mniej więcej od czułości 78-80, na filmiku jest zadziwiająco stabilna nawet przy 89, próbowałem różnych sposobów zmiany na jedna z 3 częstotliwości nic to nie dawało, próbowałem kombinować z dyskryminacją bez większych różnic. Na filmiku widać jak osoba testująca specjalnie nie przykłada wagi do każdego centymetra zmierzonej odległości, moje odległości zostały zmierzone na granicy. Wydaje mi się, że gdybym ją dobrze dostroił (tylko do czego?) wyniki mógłbym poprawić o jakiś centymetr. Zastanawiam się czy gdyby w pokoju nie było olbrzymiego stalowego kaloryfera czy Omega była by stabilniejsza? Poza nim w pokoju nie ma nic metalowego ani w ścianach nawet framugi są drewniane. Test był przeprowadzany z osłoną cewki czy ona mogła mieć jakikolwiek wpływ na zasięg? Podsumowując test z grubsza okazał się podobny, tylko jak udało się osiągnąć na filmiku taką stabilność??? pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie