Jump to content

monety Austro-Węgry

Recommended Posts

1 Korona - dla roku 1898 - nakład 5 855 000

monetka po prawej - nie widzę dobrze rocznika, 1870 ??
następnym razem podawaj więcej danych.

Jeżeli jest 1870, to :

20 Kreuzer
materiał : 0,500 srebro
waga : 6,68 g
nakład : 30 000 000

20 Krajczar - moneta związana bardziej z Węgrami niż z Austrią
waga : 2,66 g
nakład : 7 213 000

żródło : KRAUSE World Coins 1800-1900

-pozdro-

20 Krajczar - moneta związana bardziej z Węgrami niż z Austrią
waga : 2,66 g
nakład : 7 213 000

zapewne chodzi tu o monetę z herbem Węgier i jest z nią pewien problem według tych informacji ta z orłem Austrii jest cięższa co za tym idzie grubsza a u mnie jest odwrotnie węgierska jest grubsza i widać to gołym okiem mennica Węgra to K.B. może ma to jakieś znaczenie? na Austryjaku nie widzę mennicy lub nie wiem gdzie szukać pod głową Franciszka niema.

kopijnik2 a jaką wagę ma 1 Korona może się orientujesz? i jakie inne były ich mennice oraz jeśli możesz podać nakład innych wariantów tych monet ? za pomoc okrutnie dziękuje bo nie znam się zbytnio na monetach.

porównaj te dwie monety - można to określić (może się mylę) jedna dla Austrii druga dla Węgier - dla obu waga ta sama (w podanych linkach, po prawej stronie więcej informacji")

http://myvimu.com/exhibit/834
http://myvimu.com/exhibit/1358

-pozdro-

sprubuj srodkiem do czyszzenia srebra argentum on oczyści ta monetke jednak postepuj ostroznie i powoli najlepiej nakladaj najpierw na te najciemniejsze miejsca wacikiem zeby troszke rozpusciło ten nalot a dopiero potem wacikiem przecierajac cała monetke czyśc uwazaj zebys nie przesadził bo bedzie sie swiecic jak nówka a to nie jest zbytnio pozadane no i bedzie wtedy mniej czytelna staraj sie zeby przy tym zabiegu zeby jak najmniej ingerowac w patyne jesli jakas jest i nie czyśc za mocno po nawilzeniu przecieraj szmatka srodek ten mozesz kupic u jubilera za ok 6zł i na allegro wpisz sobie nie czysc innymi swinstwami typy kwasek amoniak itp bo za bardzo ingeruje i moze spowodowac wypryski miedzi tylko potem przemyj monetke dobrze ludwikiem lub mydłem i urzywaj rekawiczek pamietaj to srodek czyszczacy lepiej zachowac ostroznosc pozdr

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information