mufel Posted March 8, 2010 Author Share Posted March 8, 2010 A1Prosiłbym o jakieś informacje na temat tych medalików.Jak dotąd nie widziałem takich w internecie.Pierwszy(A1) malowany na szkiełku.Tło z Matką Boską i z Jezusem złote" i bardzo błyszczące.Troszkę jest podniszczony.Wydaje się byc kupiony na jakimś dawnym festynie".Mimomo to wygląda na starą rzecz(nie wiem jakie ramy czasowe).Czy może miec ze 100 lat?.Obręcz prawdopodobnie miedziana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mufel Posted March 8, 2010 Author Share Posted March 8, 2010 A2Z tej strony pęknięte szkiełko które było przymocowane za pomocą chyba kitu.Widac jego braki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mufel Posted March 8, 2010 Author Share Posted March 8, 2010 B1Drugi medalik wykonany raczej z aluminium(bardzo wyraźny jak na wykopek ),zgubiony prawdopodobnie o wiele później niż data na drugiej stronie.Sygnowany JZ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mufel Posted March 8, 2010 Author Share Posted March 8, 2010 B2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
desmo_sm Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Ten pierwszy medalik pasuje mi na koniec XIXwieku, patrząc choćby na zawieszkę która jest w poprzek do medalika. Drugi to jak widac na fotkach pamiątka z Jasnej Góry 1912rok. Raczej aluminium ale takie lepsze bo nie skorodowało, cos takiego jak szkaplerze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Co do pierwszego - kolega znalazł taki w portfelu niemieckiego żołnierza (zgubiony w 1945 r.), więc stawiam na lata 20-30-te (?). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.