mufel Napisano 8 Marzec 2010 Autor Napisano 8 Marzec 2010 A1Prosiłbym o jakieś informacje na temat tych medalików.Jak dotąd nie widziałem takich w internecie.Pierwszy(A1) malowany na szkiełku.Tło z Matką Boską i z Jezusem złote" i bardzo błyszczące.Troszkę jest podniszczony.Wydaje się byc kupiony na jakimś dawnym festynie".Mimomo to wygląda na starą rzecz(nie wiem jakie ramy czasowe).Czy może miec ze 100 lat?.Obręcz prawdopodobnie miedziana.
mufel Napisano 8 Marzec 2010 Autor Napisano 8 Marzec 2010 A2Z tej strony pęknięte szkiełko które było przymocowane za pomocą chyba kitu.Widac jego braki.
mufel Napisano 8 Marzec 2010 Autor Napisano 8 Marzec 2010 B1Drugi medalik wykonany raczej z aluminium(bardzo wyraźny jak na wykopek ),zgubiony prawdopodobnie o wiele później niż data na drugiej stronie.Sygnowany JZ.
desmo_sm Napisano 14 Marzec 2010 Napisano 14 Marzec 2010 Ten pierwszy medalik pasuje mi na koniec XIXwieku, patrząc choćby na zawieszkę która jest w poprzek do medalika. Drugi to jak widac na fotkach pamiątka z Jasnej Góry 1912rok. Raczej aluminium ale takie lepsze bo nie skorodowało, cos takiego jak szkaplerze.
bjar_1 Napisano 14 Marzec 2010 Napisano 14 Marzec 2010 Co do pierwszego - kolega znalazł taki w portfelu niemieckiego żołnierza (zgubiony w 1945 r.), więc stawiam na lata 20-30-te (?).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.