Skocz do zawartości
  • 0

Małe, stare niemieckie buteleczki

bassista

Pytanie

Napisano
Witam, wykopałem ostatnio kilkanaście małych buteleczek (zakopanych w jednym miejscu wraz z kaną stalową i słoikiem z melasą :D) Niestety, etykiety były praktycznie nieczytelne więc proszę o ich identyfikację. Butelki znalazłem obok wioski całkowicie zrównanej z ziemią w 1945r ale wśród nich była też jedna (pełna :D) z piwem (browar Greifenhagen), według:

http://www.butelki.porcelanki.net/readarticle.php?article_id=124

browar pod tą nazwą istniał w latach 1907 - 1920, stąd też moje pytanie z jakiego okresu są te buteleczki?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, wykopałem ostatnio kilkanaście małych buteleczek (zakopanych w jednym miejscu wraz z kaną stalową i słoikiem z melasą :D) Niestety, etykiety były praktycznie nieczytelne więc proszę o ich identyfikację. Butelki znalazłem obok wioski całkowicie zrównanej z ziemią w 1945r ale wśród nich była też jedna (pełna :D) z piwem (browar Greifenhagen), według:

http://www.butelki.porcelanki.net/readarticle.php?article_id=124

browar pod tą nazwą istniał w latach 1907 - 1920, stąd też moje pytanie z jakiego okresu są te buteleczki?
Napisano
No i (...), nie skończe postu teraz, mam cholernie wolny net teraz (fotki o wielkości 60kb wstawia mi 5 minut), sorki ale dokończe później, ew. jutro

Kolego, ostatni raz używasz w tym dziale brzydkich wyrazów, następna będzie kartka.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 21:43 03-03-2010
Napisano
<<< Butelka po piwie" - wiadomo po czym jest ;) >>>
- hehe, to wiem, chodzi mi bardziej o wydatowanie, może ktoś, kto się na tym doskonale zna znajdzie jakiś szczegół

<<< te płaskie prostokątne - to kałamarze (na atrament) >>>
- tu wydaje mi się, że to raczej po lekach (patrz napisy na butelkach) ew. kosmetyki. Kałamarz to faktycznie ta mała kwadratowa butelka (bardzo podobna do tej w książce Agustin SaizDeutsche Soldaten - str. 203)
Napisano
Butelka po piwie" - wiadomo po czym jest ;)

wyższe buteleczki - po lekach, olejkach

te płaskie prostokątne - to kałamarze (na atrament)
Napisano

Sorki za ostatnia butelke, 4 razy się post dodał :D

Kolejna:

Bok:
- RUDOLSTADT'/THUR -

Przód:
- <kotwica> -
- ANKER -
- PAIN-EXPELLER -
- DER -
- ALLEIN ECHTE -

Drugi bok:
- F.AD.RICHTER&CIE A.G.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie