Skocz do zawartości

smętek problem/awaria

Hebda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
niestety padł...
Byłem w piątek w lesie,możliwe że dostało się trochę śniegu,ale po każdej wyprawie czyszczę i sprawdzam czy działa nim wsadzę go do szafy.. działał.
Dziś go wyjąłem szykując na sobote,odpaliłem i było ok.
odpaliłem drugi raz,kaszlnął i cisza.gdy przyłożyłem ucho do głośnika słyszę sygnał,jednak tradycyjnie głośno nie zawyje...
Z przerażeniem że sobota nie wypali przed chwilą po powrocie z pracy wsadziłem nowe baterie(dzięki Sekal)tak samo cichuteńko...Więc słabe baterie odpadają..
Otworzyłem go i posprawdzałem przyrządem-elektronika ok..
(przy okazji oczyściłem wnętrze z 8letniego syfu i piachu)
Pod koniec sprawdziłem na słuchawkach i brzęczy aż miło:)

i pytanie:czy możliwe że głośnik jest uszkodzony i do wymiany?skoro na słuchawkach jest ok?
pozdro
Napisano
zapewne głośnik siadł i miał prawo po 8 latach intensywnych poszukiwań nie ma co przeżywać,ważne że na słuchawkach działa, a więc można również zadzwonić do producenta przedstawić mu sytuację i zapewne coś stwierdzi i jak coś to zaproponuje by mu go wyslać, a on usterkę zlokalizuje i naprawi..pzdr
Napisano
podłączyłem inny głośnik o identycznych parametrach,i tak samo cichutko...
sprawdzę jeszcze raz gniazdo słuchawkowe...
jak działał będzie na słuchawki to sobota wypali i w przyszłym tygodniu zawiozę do Pana Henryka..
Napisano
dzięki fiskars za radę:)
sprawdziłem gniazdo,okazało się że przewód łączący je z głośniczkiem się wyrobił"i miał przerwę pod izolacją koło lutu,odlutowałem,odciąłem 4mm i przylutowałem ponownie
i zabrzęczał a ja usłyszałem chór anielski w uszach:)
Czyli jednak hs jest gniotsa/niemamjotsa:))
pozdro
  • 4 months later...
Napisano
No niestety..
znowu coś..
juz pod Lelowem nawalał
mianowicie:
po odpaleniu ok,ale zamiast normalnego dźwięku przy trafieniu fanta jest jakieś ciche charczenie, nie ma płynnego dźwięku tylko kaszel gruźlika..
na słuchawkach działa,inny głośnik-też charczy..
co może być przyczyną?
Pod lelowem słuchawki sprawdzały się,ale nie trzeba było nadstawiać uszu przed postronnymi..
zdrów
Napisano
Sprawdź przewody które idą z płytki do głośnika i gniazda słuchawkowego. Weź lutownicę i przylutuj je jeszcze raz .Pewnie jakiś zimny lut albo przewód się odlutował .Pozdro...
Napisano
Skupiłbym sie na potencjometrze do regulacji głosu....ewentualnie tranzystor wzmacniajacy...powinien być oznaczony --BC 313, BC 327 lub 307.... Emiter jest podłaczony do '' + '' a kolektor wychodzi na słuchawki i ( przez potencjometr )-na głośnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie