manierka Posted March 2, 2010 Author Share Posted March 2, 2010 witam myslałem ze to zwykły medalik jakich pełno ale po lekkim podczyszczeniu okazło sie ze to nie swiety ale i tu cytujre napisy na stronie z przeniejFRIEDR.WILH.KRONPR.D DEUTSCH REICH & V. PREUSS.a na drógiej stronie po lewej WILHELM II a po prawej AUG.VICTORIAśrednica 22mm a grubosc ok 1,5mm pozdrawiam iprosze o wydatowanie oraz co to jest z jakiej okazji i kto to nosiłjeszcze raz pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted March 2, 2010 Author Share Posted March 2, 2010 2 strona pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martian Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 Tu sobie poczytasz o rodziniehttp://pl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_II_HohenzollernWilli z żoną Augustą a na drugiej następca trony ich syn Fryderyk Wilhelm Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted March 2, 2010 Author Share Posted March 2, 2010 historie znam:) interesuje mnie raczej przeznaczenie i datowanie tego przemiotu ale dzieki za dobre checi pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted March 2, 2010 Author Share Posted March 2, 2010 może ktos coś wiecej wie ? pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted March 3, 2010 Share Posted March 3, 2010 skoro:...historie znam:) interesuje mnie raczej przeznaczenie i datowanie tego przemiotu...popatrz na KRONPR" i wydatuj... Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted March 3, 2010 Author Share Posted March 3, 2010 a co to KRONPR" jakaś stronka jak wpisuje w necie to nie ma nic konkretnego moze podasz jakiegos linka byłbym wdzieczny pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted March 3, 2010 Author Share Posted March 3, 2010 a sorki chodzi ci o napis:) ale ze mnie zamot:) zapytam znajomych ja niemieckiego nie znam Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted March 3, 2010 Author Share Posted March 3, 2010 ja go obstawiam na koniec 19W z racji wiadomo jakiej jak ktos jest z poznańskiego to od razu wie ale może ktoś co się zna wie dokładne datowanie kiedy i gdzie to zrobiono to by mnie interesowało pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted March 3, 2010 Share Posted March 3, 2010 a widzisz......historie znam:) interesuje mnie raczej przeznaczenie i datowanie tego przemiotu...jednak nie znasz...dlatego skorzystaj z linku Martiana i przeczytaj go ze zrozumieniem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted March 3, 2010 Author Share Posted March 3, 2010 kolego nikt wszystkiego nie wie jest tam takie zdanko cytujeWilhelm II musiał abdykować w wyniku tzw. rewolucji listopadowej, która przetoczyła się wówczas przez Niemcy. Kanclerz Rzeszy książę Maksymilian Badeński ogłosił samowolnie rezygnację z tronu Rzeszy i Prus zarówno Wilhelma II jak i kronprinca Wilhelma, choć cesarz chciał pozostać królem pruskim (nie było to możliwe przy konstytucji II Rzeszy, według której król pruski był automatycznie cesarzem niemieckim).ale tyt nie wyjasnia produkcji tego przedmiotu data jego jest blizej okreslona medalion pewnie był wyprodukowany w tym czasie o czym swiadczy jego sposób wyrobu jak innych medalików w tym okresie ja pytałem czy ktos wie gdzie je robiono i dokładnie kiedy bo ja tego w tym linku nie znajde a moze to wiedziec ktos kto zbiera takie żeczy i ma katalogi lub je stale wertuje pozdrawiam i prosze sie nie licytujmy jesli chodzi o wiedze bo nikt nie zna sie na wszystkim nawet profesor bartoszewski czy leszek kołakowski pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie lece na autobus:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted March 3, 2010 Share Posted March 3, 2010 ...a co to KRONPR" jakaś stronka jak wpisuje w necie to nie ma nic konkretnego moze podasz jakiegos linka byłbym wdzieczny pozdr...szukaj KRONPR" Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted March 6, 2010 Author Share Posted March 6, 2010 kopijnik co ty odstawiasz za szopki przeciez mówiłem ze nie znam niemieckiego KRONPRIN to następca tronu po polsku sprawdziłem w słowniku ale to nie zmienia tego ze nie mam odpowiedzi na to jaka firma i gdzie z jakiej okazji go wybito kto nosił to taka moja ciekawosc ja wiem ze to trudno ustalic dlatego pytam was to ze to koniec 19 w to prawie na bank pewne jesli chodzi o to co na nim jest ale nie jest powiedziane ze został puzniej wybity na pamiatkę kiedy juz był cesarzem tak czyniono czasami wybijano na pamiatke i szacunek do rodziców zmarłych itp a początek to miało w antycznej grecji i rzymie więc chodzi mi o konkrety bo to ze to młody ksiaże to ja wiem od początku a chodzi mi raczej ie o to co na nim tylko to pozostałe wytwórce powód czy okazja moze ktos kto zbiera ma to opisane to tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted March 6, 2010 Author Share Posted March 6, 2010 a tak na marginesie to w czym ty sie specjalizujesz mój konik to manierki pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted March 7, 2010 Share Posted March 7, 2010 okiej...czyli wiemy, że oprócz WillegoII z Żonąpatrzymy na Kronprinzai co widzimy?mundur oficerskiodznaczenie____________twarz nastoletniego chłopcaod kiedy Kronprinz używał takiego munduruza co otrzymał odnaczenie? - czyli - kiedykiedy wyrosły mu wąsy? - na portretach - to okres późniejszy..._____________wydanie medalu - jest to nadanie tego odznaczenia, Kronprinzowi...medale - dokumentowały wydarzenia rodziny panującej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martian Posted March 7, 2010 Share Posted March 7, 2010 Kopijnik specjalizuje się we wszystkim;)A tu masz o młodszym"http://wapedia.mobi/pl/Wilhelm_Hohenzollern_%281882-1951%29OK, udało się poprawić link :)-pozdroPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 13:16 08-03-2010 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted March 8, 2010 Share Posted March 8, 2010 i jak tam?patent oficerski na 18 urodziny dostał... Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted March 10, 2010 Author Share Posted March 10, 2010 czyli tak ok 1900 roku ma odznaczenie i ma mundur czyli mozna datować nie wczesniej niz ta data to mi zawęża troszke okres szkoda że ustalic cos ewięcej na temat producenta i miejsca produkcji czy ilosci wybitych sztuk bedzie bardzo trudne dzieki za info i pomoc jesli mozesz to zobacz na stronke z tą klamerka moim zdaniem pruska bo porównałem ja do innej kapletnej ale tak nawszelki wypadek pytam pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted March 10, 2010 Author Share Posted March 10, 2010 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=667149 Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted March 10, 2010 Author Share Posted March 10, 2010 to moze być cos takiego znalazłem na forum podobną:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted March 10, 2010 Author Share Posted March 10, 2010 http://odkrywca.pl/klamra-i-ws-,667359.html#667359 Link to comment Share on other sites More sharing options...
manierka Posted March 10, 2010 Author Share Posted March 10, 2010 sorki za mieszanie wątków bo tam kilka razy odświerzałem i nikt nie potwierdził moich przypuszczeń to bedzie na 99%pruska ale tak pytam dla sw spokoju pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 szukaj manewrów" - są na medalachodznaczenie dostał za udział... i to jest data medalu1905 ślub - i już ma wąsy co też jest odzwierciedlone na wizerunkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.