Jump to content

co to medalion medalik?

Recommended Posts

witam myslałem ze to zwykły medalik jakich pełno ale po lekkim podczyszczeniu okazło sie ze to nie swiety ale i tu cytujre napisy na stronie z przeniej
FRIEDR.WILH.KRONPR.D DEUTSCH REICH & V. PREUSS.
a na drógiej stronie po lewej WILHELM II a po prawej AUG.VICTORIA
średnica 22mm a grubosc ok 1,5mm pozdrawiam iprosze o wydatowanie oraz co to jest z jakiej okazji i kto to nosiłjeszcze raz pozdr

kolego nikt wszystkiego nie wie

jest tam takie zdanko cytuje
Wilhelm II musiał abdykować w wyniku tzw. rewolucji listopadowej, która przetoczyła się wówczas przez Niemcy. Kanclerz Rzeszy książę Maksymilian Badeński ogłosił samowolnie rezygnację z tronu Rzeszy i Prus zarówno Wilhelma II jak i kronprinca Wilhelma, choć cesarz chciał pozostać królem pruskim (nie było to możliwe przy konstytucji II Rzeszy, według której król pruski był automatycznie cesarzem niemieckim).
ale tyt nie wyjasnia produkcji tego przedmiotu data jego jest blizej okreslona medalion pewnie był wyprodukowany w tym czasie o czym swiadczy jego sposób wyrobu jak innych medalików w tym okresie ja pytałem czy ktos wie gdzie je robiono i dokładnie kiedy bo ja tego w tym linku nie znajde a moze to wiedziec ktos kto zbiera takie żeczy i ma katalogi lub je stale wertuje pozdrawiam i prosze sie nie licytujmy jesli chodzi o wiedze bo nikt nie zna sie na wszystkim nawet profesor bartoszewski czy leszek kołakowski pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie lece na autobus:)

kopijnik co ty odstawiasz za szopki przeciez mówiłem ze nie znam niemieckiego KRONPRIN to następca tronu po polsku sprawdziłem w słowniku ale to nie zmienia tego ze nie mam odpowiedzi na to jaka firma i gdzie z jakiej okazji go wybito kto nosił to taka moja ciekawosc ja wiem ze to trudno ustalic dlatego pytam was to ze to koniec 19 w to prawie na bank pewne jesli chodzi o to co na nim jest ale nie jest powiedziane ze został puzniej wybity na pamiatkę kiedy juz był cesarzem tak czyniono czasami wybijano na pamiatke i szacunek do rodziców zmarłych itp a początek to miało w antycznej grecji i rzymie więc chodzi mi o konkrety bo to ze to młody ksiaże to ja wiem od początku a chodzi mi raczej ie o to co na nim tylko to pozostałe wytwórce powód czy okazja moze ktos kto zbiera ma to opisane to tyle

okiej...
czyli wiemy, że oprócz WillegoII z Żoną
patrzymy na Kronprinza

i co widzimy?
mundur oficerski
odznaczenie

kiedy wyrosły mu wąsy? - na portretach - to okres późniejszy...

wydanie medalu - jest to nadanie tego odznaczenia, Kronprinzowi...
medale - dokumentowały wydarzenia rodziny panującej...

Kopijnik specjalizuje się we wszystkim;)
A tu masz o młodszym"
http://wapedia.mobi/pl/Wilhelm_Hohenzollern_%281882-1951%29

OK, udało się poprawić link :)

-pozdro

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 13:16 08-03-2010

czyli tak ok 1900 roku ma odznaczenie i ma mundur czyli mozna datować nie wczesniej niz ta data to mi zawęża troszke okres szkoda że ustalic cos ewięcej na temat producenta i miejsca produkcji czy ilosci wybitych sztuk bedzie bardzo trudne dzieki za info i pomoc jesli mozesz to zobacz na stronke z tą klamerka moim zdaniem pruska bo porównałem ja do innej kapletnej ale tak nawszelki wypadek pytam pozdr

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information