Witam! Medalik jest aluminiowy, nie zawiera żadnych dat, tylko informacje wypisane poniżej. Awers: zdobi Matka Boska z Jezuskiem trzymającym łańcuch, oraz napis N.Dame De La Merci". Rewers: zdobią od góry napis Aumonerie Des Prisonniers De Guerre" w środku Souvenez Vous Des Prisonniers Comme Si Vous Etiez Captifs Avec Eux. St.Paul." a na samym dole Paris.120.Rue du Cherche-Midi". - ten ostatni oznacza adres więzienia Cherche-Midi w Paryżu na ulicy Rue Du Cherche-Midi. Więcej info nie udało mi się znaleźć. Proszę o przybliżenie mi prawdopodobnej historii tego medaliku, czy były one produkowane masowo,czy może został on zrobiony przez jednego z więźniów? Może uda się komuś również rozszyfrować reszte napisów
Question
budix
Witam!
Medalik jest aluminiowy, nie zawiera żadnych dat, tylko informacje wypisane poniżej.
Awers: zdobi Matka Boska z Jezuskiem trzymającym łańcuch, oraz napis N.Dame De La Merci".
Rewers: zdobią od góry napis Aumonerie Des Prisonniers De Guerre" w środku Souvenez Vous Des Prisonniers Comme Si Vous Etiez Captifs Avec Eux. St.Paul." a na samym dole Paris.120.Rue du Cherche-Midi". - ten ostatni oznacza adres więzienia Cherche-Midi w Paryżu na ulicy Rue Du Cherche-Midi. Więcej info nie udało mi się znaleźć.
Proszę o przybliżenie mi prawdopodobnej historii tego medaliku, czy były one produkowane masowo,czy może został on zrobiony przez jednego z więźniów? Może uda się komuś również rozszyfrować reszte napisów
1 answer to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.