Wyro Napisano 27 Luty 2010 Autor Napisano 27 Luty 2010 No właśnie, tak mi się wydawało na polu, ale nie chciałem mówić chłopakom, żeby nie stwierdzili, że znowu coś sobie imaginuje i w śmieciuchu widzę kawałek korony królewskiej:) itp.Tam jest odciśnięte - o ile mnie wzrok nie myli - 15 kopiejek, sreberko w oryginale. Materiał kruchy, cyna, cynk, nie wiem.Co to jest do diaska? Czwarty kat tez był, ale odpadł. Na rewersie widać tylko wyciśnięty owal.A może to papiak... Kurde, chyba papiak, bo ta dziurka, z monet robili, ale ze sreberka? Dobra, może chrzanię. Czekam na ID.Z góry dzieki!
Wyro Napisano 27 Luty 2010 Autor Napisano 27 Luty 2010 P.S. A jeszcze sobie pomyślałem, że wielkością to może raczej 1 kopiejka niż 15......:)
Martian Napisano 27 Luty 2010 Napisano 27 Luty 2010 Może ołowiana blacha używana czasami do obijania łączeń i ciężkich do wyprofilowania fragmentów dachów i tym podobnych, a kopiejki, raczej 15 robiło za papiaka" W tym wypadku ołowiaka"
kopijnik2 Napisano 27 Luty 2010 Napisano 27 Luty 2010 kapsel - bądź nypelołów jako montaż, moneta jako utwardzenie czoła korka od wewnątrz...
Martian Napisano 27 Luty 2010 Napisano 27 Luty 2010 Od czego? A czy w takim wypadku na blasze zamiast dziurki nie był by odcisk łebka gwoździa...
kopijnik2 Napisano 27 Luty 2010 Napisano 27 Luty 2010 dziura musiała być wykonana na zmontowanym elemencie...np. takie zastosowanie...https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/p3130219.jpg
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.