Skocz do zawartości
  • 0

Proszę o opinię filatelistów

huk 100

Pytanie

Napisano

nabyłem przypadkowo taką kartkę okolicznościową - ale wygląda jakby wczoraj z drukarni wyszła - nie znam sie na znaczkach proszę o opinię -pozdro

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nabyłem przypadkowo taką kartkę okolicznościową - ale wygląda jakby wczoraj z drukarni wyszła - nie znam sie na znaczkach proszę o opinię -pozdro

Napisano
Ale aż tak śnieżnobiałe a atrament tak głęboka czerń. Mam trochę znaczków, ale to wygląda jak by w próżni trzymane.. Trudno powiedzieć. Organoleptycznie u fachowca by sprawdzić.
Napisano
Witam! Znaczki mają to do siebie, że nawet bardzo wiekowe mogą wyglądać niewinnie. Jest jednak robionych wiele ówczesnych falsyfikatów dla zbieraczy, a te [znaczki] jeżeli mają, to nadrukowaną pieczątkę i na nią zwróciłbym uwagę. Twoja wygląda na naniesioną, bo są ślady po nacisku, czyli wszystko wskazuje na to, że oryginalna. Mogła być po prostu trzymana w książce.
Napisano
więc tak...
FDC - karta pierwszego dnia obiegu... i rzecz najważniejsza - obiegu znaczka (serii)...
na urodziny AH wypuszczono nową serię
o nominałach 2,6,8,10,12,16,20,24,30,32,40,48
Napisano
dałem za nią 11 zeta wielu chętnych na nią nie było - dedukuje sam iż takiej pieczątki z nazwą miasta i widokiem Prezydium (stojącego do dzisiaj http://www.album.radom.pl/index.php?n=Grafika.00456 )chyba by się nie opłaciło szelmą podrabiać - ale .......
Napisano
Wracając do sprawy... Zwei Jahre Generalgouvernement 26. 10. 1941 Radom (godło, Ratusz) Kasownik upamiętniający II rocznicę utworzenia Generalnego Gubernatorstwa.
http://www.generalgouvernement.pl/filatelistyka/kasowniki-okolicznosciowe-gg?start=2
Napisano

wrzuciłem go pod szkło -tu widać jakiej jest bary papier - rozmawiałem wcześniej z kolegom Dario że jeżeli okaże sie że to jest oryginał to zastanowię sie nad przekazaniem do muzeum -dziękuję wszystkim -pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie