czarek100 Napisano 20 Luty 2010 Autor Napisano 20 Luty 2010 Witam! jest to miejsce walki Armii Łudź z Niemcami.Zapraszam do odwiedzenia tego miejsca.Po walkach zostały polskie fortyfikacje i kościół rzymsko-katolicki z ostrzelaną jedną ścianą od strony rzeki. co roku przyjeżdżają tu grupy rekonstrukcyjne i jest na co popatrzeć. Po polu bitwy można przejść się z wykrywaczem bo fanty się trafiają tak przynajmniej mówi mój kumpel który tam był. Wszystkich zapraszam do odwiedzenia tego miejsca!!!!!!!!
Szumsk Napisano 20 Luty 2010 Napisano 20 Luty 2010 A znasz może jakąś datę, kiedy będzie odbywała się tam rekonstrukcja ?? a i nie Łudź" tylko Łódź ;) Pozdro.
czarek100 Napisano 20 Luty 2010 Autor Napisano 20 Luty 2010 Sorry z ortografii nie jestem za dobry.Wiem że rekonstrukcja jest zawsze we wrześniu chyba4-5 bo wtedy w1939 trwały tu walki.dzięki za poprawkę pisowni.pozdro.
wm Napisano 20 Luty 2010 Napisano 20 Luty 2010 Jeśli mnie pamięć nie myli to z Armią Łódź" walczyła w tym miejscu 17 Infanterie Division. Czy kolega posiada lub poleca jakieś materiały odnośnie obrony Warty? Chodzi mi bardziej o jakieś lokalne publikacje.
saucken1 Napisano 20 Luty 2010 Napisano 20 Luty 2010 Zgoogluj Na Sieradzkich Szlakach" ,to jest chyba kwartalnik.W necie są wszystkie numery mocno upakowane. Ogólnie jest tam co zwiedzac ale ciężko coś wykopac.
czarek100 Napisano 21 Luty 2010 Autor Napisano 21 Luty 2010 Jak chce się komuś poczytać to jest taka książka która dokładnie opisuje obronę Warty ta książka to szkice z dziejów sieradzkiego ". Książka opisuje też wyzwolenie przez Rosjan Sieradza i poszczególnych wiosek oraz życie mieszkańców w czasie wojny.Ogólnie fajna lektura pozdro.
siwy_49 Napisano 17 Marzec 2010 Napisano 17 Marzec 2010 Czaruś daj chłopakom już spokój z Sieradzem, Beleniem, Burzeninem, jak ktoś chce to bez problemu znajdzie odpowiadające mu miejsce. Nie masz chłopie z kim kopac, czy co? Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.