polplastoka Napisano 7 Luty 2010 Autor Share Napisano 7 Luty 2010 Witam serdecznie. Mam nadzieję, że temat choć pośrednio niejednokrotnie poruszany, a bezpośrednio też już pewnie widniał na forum, to i tak zainteresuje i przyciągnie potrzebujących takich jak ja i wiedzących, czyli posiadających i wiedzę i praktykę. Chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej o metodzie tarcia korka, bardzo proszę o szczegóły, a nie info o metodzie prób i błędów. Podzielcie się również wiedzą i tajnikami nakładania odpowiednio przygotowanego korka na hełm. Dziękuję i czekam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polplastoka Napisano 7 Luty 2010 Autor Share Napisano 7 Luty 2010 Szanowni Koledzy forumowicze. Możne ktoś z Was osobiście, a może znacie kogoś, kto robi korek i sprzedaje. Szukałem i wypatruję na allegro. Farba czasem się pokazuje, tu akurat dorobiłem u lakiernika na podstawie zachowanej oryginalnej na hełmie, ale korka nie widziałem, a łatwiej i wcale niezgorsza byłoby go nabyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polplastoka Napisano 28 Luty 2010 Autor Share Napisano 28 Luty 2010 Koledzy Szanowni widzę, że Temat nie wzbudził zainteresowania, bądź też nie ma chętnych by zdrtadzić tajniki przygotowania korka. Więc postanowiłem przygotować korek we własnym zakresie i podzielić się z wami metodą, lub metodami przygotowania posypki. Znalazłem nad szafką starą maszynkę do mielenio-ucierania i poprostu utarłem korek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polplastoka Napisano 28 Luty 2010 Autor Share Napisano 28 Luty 2010 Posypka pozyskana w skutek ucierania wygląda tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polplastoka Napisano 28 Luty 2010 Autor Share Napisano 28 Luty 2010 Jeżeli chodzi o granulację uzyskanej posypki, to jest różnorodna. Od pyłu po więlki 4 minimetrowy gabaryt. Nie wiem jeszcze w jaki sposób przdmucham ten towar, ale coś wymyślę. Potzrebna garanulacja, to 2-3mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 9 Marzec 2010 Share Napisano 9 Marzec 2010 a może lepszy efekt byłby rozdrabniając tarką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 9 Marzec 2010 Share Napisano 9 Marzec 2010 efekty były by raczej podobne,a co do przesiania gto moze dobrym sposobem było by zastosowanie 2 sitpierwsze o małych otworach drugie o duzych. najpierw przesiewasz przez małe sito aby pozbyc sie najmnieszych drobin , pozniej przesiewasz przez duze sito aby pozbyc sie duzych drobin i uzyskac własciwe. dodAtkowo na koncu mozna przedmuchac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawełek11 Napisano 31 Lipiec 2012 Share Napisano 31 Lipiec 2012 w sumie ja sprzedaje kolegom korek o idealniej strukturze i bez pyłu wiele hełmów jest z moim korkiem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.