Skocz do zawartości

Korek - odpowiednia granulacja i najlepsza metoda nakładania?


polplastoka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam serdecznie. Mam nadzieję, że temat choć pośrednio niejednokrotnie poruszany, a bezpośrednio też już pewnie widniał na forum, to i tak zainteresuje i przyciągnie potrzebujących takich jak ja i wiedzących, czyli posiadających i wiedzę i praktykę. Chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej o metodzie tarcia korka, bardzo proszę o szczegóły, a nie info o metodzie prób i błędów. Podzielcie się również wiedzą i tajnikami nakładania odpowiednio przygotowanego korka na hełm. Dziękuję i czekam !
Napisano
Szanowni Koledzy forumowicze. Możne ktoś z Was osobiście, a może znacie kogoś, kto robi korek i sprzedaje. Szukałem i wypatruję na allegro. Farba czasem się pokazuje, tu akurat dorobiłem u lakiernika na podstawie zachowanej oryginalnej na hełmie, ale korka nie widziałem, a łatwiej i wcale niezgorsza byłoby go nabyć.
  • 3 weeks later...
Napisano

Koledzy Szanowni widzę, że Temat nie wzbudził zainteresowania, bądź też nie ma chętnych by zdrtadzić tajniki przygotowania korka. Więc postanowiłem przygotować korek we własnym zakresie i podzielić się z wami metodą, lub metodami przygotowania posypki. Znalazłem nad szafką starą maszynkę do mielenio-ucierania i poprostu utarłem korek.

Napisano

Jeżeli chodzi o granulację uzyskanej posypki, to jest różnorodna. Od pyłu po więlki 4 minimetrowy gabaryt. Nie wiem jeszcze w jaki sposób przdmucham ten towar, ale coś wymyślę. Potzrebna garanulacja, to 2-3mm.

  • 2 weeks later...
Napisano
efekty były by raczej podobne,a co do przesiania gto moze dobrym sposobem było by zastosowanie 2 sit
pierwsze o małych otworach drugie o duzych. najpierw przesiewasz przez małe sito aby pozbyc sie najmnieszych drobin , pozniej przesiewasz przez duze sito aby pozbyc sie duzych drobin i uzyskac własciwe. dodAtkowo na koncu mozna przedmuchac
  • 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie