Skocz do zawartości

tu warto pokopac?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam wszystkich:) mieszkam nieopodal wioski Medynia Głogowska i mam pewne info o miejscu postoju niemieckiej armi podczas marszu na ruskich. z opowiesci babci wiem ze bardzo wielkie formacje wypoczywaly nad stawami w tej opkolicy. chodzac do kosciola na nauki do komuni codziennie dostawala od nich czekolade:) ma ktos jakies informacje jeszcze o tym miejscu? jak myslicie warto to dokladniej sprawdzic?
Napisano
Popytaj innych miejscowych i taka moja drobna rada, nagraj opowieści babci, jest to kawałek ciekawej żywej historii, ludzie niestety odchodzą i warto zachować takie opowieści.
Napisano
a tak z innej beczki to od dawna po mojej wiosce chodza tez plotki ze po tych wojskach pozostala pamiatka w postaci uszkodzonego czołgu ktory ponoc zakopali. ostatnio uzyskalem dokladniejsze dane gdzie takowe zdarzenie mialo miec miejsce i na wiosne to sprawdze dokladniej:) historia jakich wiele ale co mi szkodzi... walki miejsce mialy napewno bo o kilometr odemnie jest grób dwóch niemieckich żołnierzy,z tego co babcia mowiła to zabici kierowca i pasażer motocykla. od ostrzału spłonął tez kosciół w Medyni Głogowskiej wiec napewno cos sie tu działo
Napisano
No, ale nie rób sobie z tym czołgiem wielkich nadziei, bo jak mówisz sam historia jakich wiele ;) Powodzenia życzę! :)
Napisano
Szli na wschód i nie naprawiali czołgów tylko je zakopywali?A kto przez te lata wojny pilnował aby go nikt nie odkopał?Był tam jakiś posterunek?
Napisano
berecik tak jak napisalem... opowiesci jakich wiele wiec podejdz do tego do tego z wieksza rezerwa a nie odrazu ironiczne kto go pilnowal jakies posterunki...:P a skąd wiesz ze jesli(mówie jesli) cos takiego mialo miejsce to moze byl tak rozwalony ze nadawal sie tylko do zepchniecia w jakis rów i tyle? przeciez nie wzieli by go na hol i nie ciągli ze sobą...
Napisano
Heh, lepiej najpierw znajdź czołg a potem o nim pisz...pewnie niebawem posypie się lawina postów odnośnie czołgu jak to już bywało :]
  • 3 months later...
Napisano
Wonpiotrus no i jak z tym czołgiem ? Zima za nami a w temacie cisza :D Z niecierpliwością czekamy na nowe informacje.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie