kurkow Napisano 1 Luty 2010 Autor Share Napisano 1 Luty 2010 Mam taki oto hełm strażacki. Postanowiłem go trochę podmyć, bo był brudny. Obleciałem go gąbką z płynem do naczyń, po czym wytarłem starannie i położyłem na kaloryferze, żeby wyparowały resztki wody. Teraz powierzchnia hełmu pokryła się lekką warstwą zielonego osadu. Ma ktoś pomysł jak go usunąć? To w ogóle jest miedź, mosiądz, czy jeszcze coś innego?pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 1 Luty 2010 Share Napisano 1 Luty 2010 Osobiście bym go niczym nie polerował , każda rzecz ma swój urok z śladem historii na sobie. Ale jeśli chcesz go już wyczyścić to kup w sklepie środek do mosiądzu i miedzi.Na moje oko to wygląda jak miedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumsk Napisano 1 Luty 2010 Share Napisano 1 Luty 2010 No mi też to wygląda na miedz. Może oliwa jakaś i zatopić to w niej, a później mocno wytrzeć ?. Ja w konserwacji nie jestem jeszcze oblatany ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 1 Luty 2010 Share Napisano 1 Luty 2010 Oliwa to raczej do monetek i innych mniejszych rzeczy, a poza tym za długo by trwało. Środki do mosiądzu czy miedzi czyszczą i poniekąd chronią przedmioty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.