Eastlegion Napisano 1 Luty 2010 Autor Napisano 1 Luty 2010 Witam.Proszę o identyfikację monetki.Pozdrawiam.
Samson Napisano 1 Luty 2010 Napisano 1 Luty 2010 Denar koronny Władysława Jagiełły. Monetka trochę wytarta, ale na moje oko Typ III - (1431- 1434).
Eastlegion Napisano 1 Luty 2010 Autor Napisano 1 Luty 2010 Może to jednak Warneńczyk jest? Mało miejsca na napisy dookoła orła...Dzięki za info.
8total4 Napisano 1 Luty 2010 Napisano 1 Luty 2010 o ile nie jakże powszechne wtedy fałszerstwo z epoki..dziwny jakiś ten orzeł.. moim zdaniem nie jest to denar Warneńczyka, a fals a oko".pozdro.
Samson Napisano 2 Luty 2010 Napisano 2 Luty 2010 Szkoda, że prawie korony nie widać. klimraf po czym stwierdziłeś, że to Warneńczyk? Patrzyłem porównywałem i jak już, to jestem bardziej za falsem, niż za Warneńczykiem. Pozdro.
8total4 Napisano 2 Luty 2010 Napisano 2 Luty 2010 klimraf to ciekawe, ale nie wiem czy widzisz że rysunek na denarze prezentowanym przez kol. Ostlegion, jest jak zrobiony zapałką, gruby, w dodatku niezbyt odpowiada większości orłów Władysława Warneńczyka.. ?metal dla mnie to bilon albo miedź, a one wcale nie były bite z bardzo słabego srebra.. w.g. mnie denar nr. 1 to fałszerstwo z epoki, udające prawdopodobnie któryś z denarów Warneńczyka lub Kazimierza Jagiellończyka.pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.