Schrek2 Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 W czasie wystąpień uroczystych obowiązywał pas główny w wersji odświętnej. Konstrukcją przypominał pas salonowy obowiązujący w Wojsku Polskim. Był on wykonany z granatowej jedwabnej taśmy podszyty cienką skóra. Zapinany był okrągłą klamrą o średnicy pięciu i pół centymetra z duża odznaką PWK. Na zdjęciu pas odświętny lub inaczej zwany paradnym, ze zbiorów Pomorskiego Muzeum Wojskowego w Bydgoszczy.Schrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek2 Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 Obok kopia, niestety jedynym odstępstwem jest malowana a nie emaliowana tarczka PWK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toś Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 Też właśnie zauważyłam, że na jednej stronie pisało coś o czerwonych orzełkach. http://kobietywwojsku.prv.pl/pl/001/003/005/ Zapewne o to chodziło Wilczce.(Jeśli ktoś chce mieć czystą odznakę bez zaśniedzeń zawsze może wypolerować pastą do zębów. To tak na marginesie. ;D)A jeszcze odnośnie pasów, czy członkinie funkcyjne mogły nosić pas oficerski lub podoficerski ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilczka Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 Wzmiankę o czerwonych orzełkach znalazłam w książce E. Zawackiej Czekając na Rozkaz". Na stronie, której link umieściła Toś jest dokładny cytat ze wspomnianej książki: Na berecie lub furażerce był również orzełek. Odznaki od inspektorki PWK do młodszej przewodniczki były srebrne, pozostałe czerwone". Ale może jest to po prostu złe sformułowanie myśli przez autorkę - p. Zawacka mogła mieć na myśli oznaczenia stopni, które faktycznie do st. aspirantki są oznaczone paskami czerwonymi. Cytat mylący, tym bardziej, że można spotkać się z tymi przetartymi orzełkami :).Obok zdjęcie już całkowicie czerwonego" orzełka.Przepraszam za zamieszanie ^^'... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anemik Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 Jest to zdecydowanie lekkie przejęzyczenie, faktycznie odnoszące się do oznaczeń stopni na patkach, a nie samego orzełka. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek2 Napisano 9 Luty 2010 Share Napisano 9 Luty 2010 Dokładnie tak chodzi tutaj o kolor oznaczenia stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toś Napisano 13 Luty 2010 Share Napisano 13 Luty 2010 To wiadomo coś o tym pasie dla funkcyjnej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilczka Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 A ja się jeszcze zapytam dla pewności - pas odświętny mógł być noszony przez każdą pewiaczkę bez względu na stopień? Oczywiście każda zaopatrywała się w niego we własnym zakresie i rzadziej można go było spotkać u ochotniczki niż instruktorki.Dobrze rozumuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieczarka Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 W watku o jeńcach jest sobie takie zdjecie:http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/04111043.jpgJak myślicie czy dziewczyna jest z PWK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek2 Napisano 9 Listopad 2010 Share Napisano 9 Listopad 2010 Piotrze po zdjęciu absolutnie nie można tego stwierdzić bo jak dobrze widzisz ma sukienną furażerkę i płaszcz piechoty ( w dodatku za duży) na sobie.Ta dziewczyna to może być wszystko do ochotniczki do członkini pwk która na własną rękę wzięła udział w walkach pewnie jako sanitariuszka lub łączniczka.Moim zdaniem nie widać na niej żadnych regulaminowych elementów umundurowania obowiązujących w OPWK.Uprzedzając lansowanie teorii o oddziałach kawalerii PWK - raczej na pewno została wsadzona na tego konia aby dać wytchnienie w marszu swoim nóżką ;-)Schrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toś Napisano 10 Luty 2011 Share Napisano 10 Luty 2011 Mam pytanie, czy ktoś z was wie może czy PWK nosiło chlebaki? Zastanawia mnie to czy podczas obozów gdy chodziły na dłuższe marsze miały gdzie trzymać porcje jedzenia wody itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek2 Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 WitajZ tych zdjęć które przejrzałem i udało mi się do nich dotrzeć, nie wynika jednoznacznie, że oddziały pwk nosiły chlebaki, najczęściej było to wyposażenie typowe biwakowe czyli albo plecak typu norweskiego (cywilny) albo tak jak na zdjęciu, pewiczki przygotowane do wycieczki pieszej, widzimy koce (lub pleryny) czasami widać stroczone menażki, wydaję się, że jeśli już były jakieś chlebaki to raczej cywilne, harcerskie ew. jakieś starego typu, bym był ostrożny w używaniu chlebaków, które były na wyposażeniu linowym wojska.Fotografia pochodzi ze zbiorów Fundacji Generał Zawackiej.pozdrawiamSchrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schrek2 Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Aaa zapomniałem o wodzie, jeśli przenosiły wodę no to raczej w jakiś manierkach ale podobnie jak z chlebakami obstawiał bym manierki cywilne,ew. używane przez harcerzy. Zazwyczaj takie manierki miały jakie nosidła które umożliwiały przełożenie przez plecy lub założenie na pasek.I tutaj wracamy to pewnej hipotezy (zaznaczam hipotezy), niestety nigdzie na zdjęciach ani w dokumentach nie potwierdzonych, że charakterystyczny karabińczyk przy szlufce na pasie (występuje on nawet w rysunkach regulaminowych i na większości zdjęć) właśnie służył do przenoszenia manierki ale zaznaczam t jest tylko hipoteza, do której szukamy jakiejkolwiek weryfikacji.pozdrSchrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toś Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Dokładnie mam jedną manierkę na karabińczyku przy pasie i zastanawiałam się, żeby nosić dodatkową w chlebaku dla bardziej spragnionych podczas inscenizacji. Stąd właśnie moje pytanie o chlebaki. Ja sama nie posiadam żadnych zdjęć gdzie widać je, miałam nadzieję, że ktoś z was mógł mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bylinko Napisano 10 Styczeń 2013 Share Napisano 10 Styczeń 2013 Proszę o pomoc - kto jeszcze, oprócz Michała Czarneckiego szyje bluzy/kurtki PWK nowszego typu, jest w stanie coś takiego uszyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 10 Styczeń 2013 Share Napisano 10 Styczeń 2013 Śp. Michał Czarnecki zmarł w marcu 2012 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wookie Napisano 22 Luty 2013 Share Napisano 22 Luty 2013 Niemniej firma Miszki cały czas działa i dalej szyją mundury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.