samter Napisano 22 Styczeń 2010 Autor Napisano 22 Styczeń 2010 Witam, jakiś czas temu trafiłem taki żeton, do dziś nie wiem dokładnie jakie było jego przeznaczenie, domyślam się, że był to jakiś pieniądz/żeton dominialny etc. Może macie jakieś inne pomysły?
samter Napisano 22 Styczeń 2010 Autor Napisano 22 Styczeń 2010 Dodam, że został znaleziony na przyfolwarcznym polu
Sv Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 Pomysł jest taki, by sprawdzić czy w okolicy nie było Dominium z nazwą na B, którego właścicielem był SK.Stąd pytanie o konkretne miejsce.Sv
samter Napisano 22 Styczeń 2010 Autor Napisano 22 Styczeń 2010 Zastanawiałem się nad tym wcześniej, ale nic z tego nie wyszło. Jakiś czas po tym żetonie, znalazłem inny krążek, tym razem opisany nazwą folwarku, nominałem oraz nazwiskiem właściciela, bity jednostronnie w mosiądzu.
Sv Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 Żeton z DB mógł być też używany w innych majątkach należących do emitenta, w tym i w folwarku o jakim mówisz lub w jakimś niedalekim. Oczywiście inną sprawa jest to, że mógł się tu pojawić przypadkowo,,,,Sv
abcd Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 A na jakich terenach odnalezione,była Kongresówka,zabór pruski czy Galicja?
Sv Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 Wielkopolska - okolice Poznania ( kolegi chyba też ?). Najbardziej znane blaszki z DB" z tego terenu to Dominium Bytyń - moja jednak z tym herbem tam nie pasuje...Sv
samter Napisano 22 Styczeń 2010 Autor Napisano 22 Styczeń 2010 Niech się kolega do mnie odezwie, gg: 2515910, zdradzę więcej szczegółów, może Twój i mój żeton pochodzi z jednej ordynacji. Jak puszczą śniegi, wybiorę się na tą miejscówkę gdzie znalazłem w/w żeton z nowym sprzętem, może trafię podobne. Rejon znalezienia tak jak kolega Sv napisał, zabór pruski, wielkopolska, dokładniej okolice Poznania.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.