Ralfi75 Napisano 22 Styczeń 2010 Autor Napisano 22 Styczeń 2010 Znaleziona jeszcze w grudniu ale może koledzy pomogą przybliżyć datę wymiary 42x37 mm
coriolan Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 Czy w górnej części jest otwór na ew.łańcuszek?Jeśli tak to byłaby to икона нательная /ikona do noszenia na szyi/ - wygląda na XIX wiek,być może początek.
SZZ Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 A były jakieś znaleziska towarzyszące? Może być i XVIII wieczna, widziałem zdjęcie podobnej spod Zorndof, oglądałem podobną z Pułtuska. Te same wzory powielano przez dziesiątki, a może setki lat. Dlatego do datowania ważne jest, w jakich została znaleziona okolicznościach przyrody". Przedmiot taki jak ikona trafia do ziemi głównie podczas zdarzeń tragicznych.Czy możesz ja przynieść w niedzielę na spotkanie?Pozdrawiam
Wyro Napisano 22 Styczeń 2010 Napisano 22 Styczeń 2010 Mówiłem, że na szyję:) SZZ, pytasz o znaleziska z pobliża ikony: widziałes je ostatnio u mnie w pudełku;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.