Alpaga Napisano 20 Styczeń 2010 Autor Napisano 20 Styczeń 2010 Witam. Chodzi mi o jedno z bardziej znanych zdjęć, zrobionych w trakcie ekshumacji polskich oficerów w Katyniu.Na jednym z nich, wykadrowanym z filmu, są pokazane zwłoki w mundurze wyjściowym majora WP. Na naramiennikach oprócz stopnia widać również numer pułku. Ciekaw jestem, a szukam już od jakiegoś czasu, czy udało się zidentyfikować tego oficera, na podstawie stopnia i numeru pułku.Może ktoś z Państawa ma pojęcie?Pozdrawiam
coriolan Napisano 21 Styczeń 2010 Napisano 21 Styczeń 2010 Chodzi pewnie o te zdjęcie:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/38/Katyn_massacre_2.jpg - zdjęcie nr 27 str.300 w niemieckiej publikacjiMajor 1 pułku szwoleżerów im.Józefa Piłsudskiego.Niestety,nie.W tym pułku było kilku majorów,losy co najmniej dwu /m.in.majora Szalikaszwili/ nie są znane.
Alpaga Napisano 21 Styczeń 2010 Autor Napisano 21 Styczeń 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedz. Faktycznie chodziło mi o to zdjęcie. Po naprowadzeniu mnie na konkretny pułk, znalazłem to zdjęcie na stronie wikipedii traktującej o 1 Pułku Szwoleżerów. Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam
Gebhardt Napisano 28 Styczeń 2010 Napisano 28 Styczeń 2010 Chyba jednym z mozliwych to szef sztabu Mazowieckiej Brygady Kaw, mjr. dypl. Marcin Freyman ktory wg Wielhorskiego i Dembinskiego (Kawaleria polska i bronie towarzyszace 1939, 1979)zginal w Rosji. Ale jak Coriolan wspomina, w 1 p. szw. bylo 3ch majorow a dalszych co najmniej 8 bylo w barwach pulku poza jednostka macierzysta i losy ich wszystkich nie sa koniecznie znane.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.