said2 Napisano 18 Styczeń 2010 Autor Napisano 18 Styczeń 2010 Zdjęcie słabej jakości, przepraszam. Proszę o rozszyfrowanie P.W.SL. poniżej 1951.
said2 Napisano 18 Styczeń 2010 Autor Napisano 18 Styczeń 2010 bagnet ten był razem z żabą. jest na niej podpis wlasciciela (miedzygrodzki franciszek, pismo przedwojenne) i numery. jest trochę inna niż znane mi żaby, wewnątrz kieszeni skóra jest wykonana z elementu podziurkowanego w jednym miejscu.Dodatkowo 2 nity na wysokosci okladek... Skóra wytarta w charakterystycznych miejscach, na bokach tez dobrze wyglada. Co o tym sądzicie
zukuri Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 Żabeczka do bagnetu też ciekawa - ma osiem nitów, a nie standardowe sześć…Interesuje mnie jeszcze jeden detal dotyczący tego paska ze sprzączką- czy krawędziowe szwy przechodzą po pasku, czy pod nim ?Pozdrawiam, Piotr.
zukuri Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 Kowalinho - czy szabelki o których wspominasz miały bicia tego właśnie pułku, czy były to inne punce bite w ten właśnie sposób ?Pozdrawiam, Piotr.
said2 Napisano 18 Styczeń 2010 Autor Napisano 18 Styczeń 2010 Zdjęcie słabej jakości, przepraszam. Proszę o rozszyfrowanie P.W.SL. poniżej 1951.
kowalinho Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 Dokładnie te same bicia tegoż pułku :-)Pozdrawiam,Paweł
said2 Napisano 19 Styczeń 2010 Autor Napisano 19 Styczeń 2010 zukuri - pasek nitowany jest na szwy, które przebiegają pod nim.
zukuri Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Policja Województwa Śląskiego i numer.Pozdrawiam, Piotr
zukuri Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Tu, na samym dole dwaj jego koledzy:http://www.bagnety.pl/polska/160-bagnet-wz-1924.htmlPozdrawiam, Piotr
zukuri Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Nie- o tak oznaczone bagnety są dość rzadkie.Pozdrawiam, Piotr
kowalinho Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 Odnalazłem zdjęcie bić jednej z tych trzech szabel - zdjęcie z internetu. Pozostałe dwie miały takie same (poza numerami oczywiście).Czyli mówisz Zukuri, że mało która jednostka miała takie zapędy do stemplowania własnej broni białej? :-)
said2 Napisano 18 Styczeń 2010 Autor Napisano 18 Styczeń 2010 podobnie pewnie jak bicia te z biciami pułkowymi?
zukuri Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 Jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, by jakiś znudzony operator młotka postanowił z własnej inicjatywy oznaczyć posiadanymi stempelkami największą możliwą ilość broni, która mu wpadnie w łapy … Musiał otrzymać służbowe polecenie, przez co te bicia podobają mi się jeszcze bardziej. Widziałem kilka przykładów bić „pułkowych” na polskich bagnetach- w kilku przykładach nawet wiem kto je zrobił, kiedy i z jakiego powodu … Tamte jednak bite były współczesnymi przemysłowymi numetatorkami (takimi bez „szeryfów”). Ich dno świeciło się świeżą – lśniącą stalą. Jednym zdaniem- całkiem różniły się od tych, których przykłady podałeś.Dzięki !Szycie żabki pod paskiem jest jej kolejną, że tak powiem anomalią. Jak do tej pory mi się taka jeszcze nie trafiła, a żabka wygląda wiarygodnie …Pozdrawiam, Piotr.
kowalinho Napisano 19 Styczeń 2010 Napisano 19 Styczeń 2010 Miło, że się do czegoś te zdjęcia przydały.Jak tylko nareszcie zdobędę bagnet i szablę z sygnaturami tego pułku (co jest moim celem i marzeniem zarazem), nie omieszkam dać Ci znać, wraz z dokumentacją zdjęciową, tym razem zacnej jakości :-)Pozdrawiam!
zukuri Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 W porównaniu z tamtymi Twój bagnecik jest bardziej popularny. Policyjne bagneciki na fotkach oglądalem już kilka razy, jakiś tam miałem, ale polskiego bagnetu z ewidentnym pułkowym oznaczeniem nawet na fotce nie widziałem.:-)Trafiały się i owszem takie, ale z lewymi pułkowymi oznaczeniami", lub takimi w których jakieś dziwne bicia wyobraźnia tłumaczyła jako pułkowe. Nie widziałem, ale wielu rzeczy jeszcze nie widziałem i nie mogę wykluczyć ich istnienia ...Pozdrawiam, Piotr.
kowalinho Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Piotrze, a widziałeś ten bagnecik przypadkiem? Na innym forum był pokazany, nie jest mój. Niestety. Co sądzisz o oryginalności tych bić?Ja w nie uwierzyłem i przez bicia tego konkretnego, ukochanego pułku, zachwyciłem się absolutnie, ale czy słusznie?
zukuri Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Czcionka wygląda wiarygodnie. Pytanie tylko, czy ten bagnecik rzeczywiście miał związek z tym pułkiem. Nawet gdyby miał, to czy takie oznaczenia były w nim normą, czy jest to dowód, że gość stemplujący nieśmiertelniki miał zbyt dużo czasu (kumpel ma nieśmietrelnik na którym oprócz podstawowych informacji napisane jest coś o uśmiercaniu hitlerowców).Fajny bagnecik - dla mnie brak dowodu, że bicia powstały po wojnie ...Pozdrawiam, Piotr.
kowalinho Napisano 18 Styczeń 2010 Napisano 18 Styczeń 2010 Mam tylko jeden dodatkowy argument za" - widziałem już trzy szable wz1822 z takimi biciami pułkowymi, w tym przynajmniej dwie były niepodważalnej proweniencji.Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam :-)
Pytanie
said2
Zdjęcie słabej jakości, przepraszam. Proszę o rozszyfrowanie P.W.SL. poniżej 1951.
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.