Skocz do zawartości
  • 0

perkun bicia na głowicy

said2

Pytanie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

bagnet ten był razem z żabą. jest na niej podpis wlasciciela (miedzygrodzki franciszek, pismo przedwojenne) i numery. jest trochę inna niż znane mi żaby, wewnątrz kieszeni skóra jest wykonana z elementu podziurkowanego w jednym miejscu.Dodatkowo 2 nity na wysokosci okladek... Skóra wytarta w charakterystycznych miejscach, na bokach tez dobrze wyglada. Co o tym sądzicie

Napisano
Żabeczka do bagnetu też ciekawa - ma osiem nitów, a nie standardowe sześć…
Interesuje mnie jeszcze jeden detal dotyczący tego paska ze sprzączką- czy krawędziowe szwy przechodzą po pasku, czy pod nim ?
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Kowalinho - czy szabelki o których wspominasz miały bicia tego właśnie pułku, czy były to inne punce bite w ten właśnie sposób ?
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Odnalazłem zdjęcie bić jednej z tych trzech szabel - zdjęcie z internetu. Pozostałe dwie miały takie same (poza numerami oczywiście).
Czyli mówisz Zukuri, że mało która jednostka miała takie zapędy do stemplowania własnej broni białej? :-)
Napisano
Jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć, by jakiś znudzony operator młotka postanowił z własnej inicjatywy oznaczyć posiadanymi stempelkami największą możliwą ilość broni, która mu wpadnie w łapy … Musiał otrzymać służbowe polecenie, przez co te bicia podobają mi się jeszcze bardziej.
Widziałem kilka przykładów bić „pułkowych” na polskich bagnetach- w kilku przykładach nawet wiem kto je zrobił, kiedy i z jakiego powodu … Tamte jednak bite były współczesnymi przemysłowymi numetatorkami (takimi bez „szeryfów”). Ich dno świeciło się świeżą – lśniącą stalą. Jednym zdaniem- całkiem różniły się od tych, których przykłady podałeś.
Dzięki !

Szycie żabki pod paskiem jest jej kolejną, że tak powiem anomalią. Jak do tej pory mi się taka jeszcze nie trafiła, a żabka wygląda wiarygodnie …

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Miło, że się do czegoś te zdjęcia przydały.
Jak tylko nareszcie zdobędę bagnet i szablę z sygnaturami tego pułku (co jest moim celem i marzeniem zarazem), nie omieszkam dać Ci znać, wraz z dokumentacją zdjęciową, tym razem zacnej jakości :-)

Pozdrawiam!
Napisano
W porównaniu z tamtymi Twój bagnecik jest bardziej popularny. Policyjne bagneciki na fotkach oglądalem już kilka razy, jakiś tam miałem, ale polskiego bagnetu z ewidentnym pułkowym oznaczeniem nawet na fotce nie widziałem.
:-)
Trafiały się i owszem takie, ale z lewymi pułkowymi oznaczeniami", lub takimi w których jakieś dziwne bicia wyobraźnia tłumaczyła jako pułkowe.
Nie widziałem, ale wielu rzeczy jeszcze nie widziałem i nie mogę wykluczyć ich istnienia ...
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano

Piotrze, a widziałeś ten bagnecik przypadkiem? Na innym forum był pokazany, nie jest mój. Niestety. Co sądzisz o oryginalności tych bić?
Ja w nie uwierzyłem i przez bicia tego konkretnego, ukochanego pułku, zachwyciłem się absolutnie, ale czy słusznie?

Napisano
Czcionka wygląda wiarygodnie. Pytanie tylko, czy ten bagnecik rzeczywiście miał związek z tym pułkiem. Nawet gdyby miał, to czy takie oznaczenia były w nim normą, czy jest to dowód, że gość stemplujący nieśmiertelniki miał zbyt dużo czasu (kumpel ma nieśmietrelnik na którym oprócz podstawowych informacji napisane jest coś o uśmiercaniu hitlerowców).
Fajny bagnecik - dla mnie brak dowodu, że bicia powstały po wojnie ...
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Mam tylko jeden dodatkowy argument za" - widziałem już trzy szable wz1822 z takimi biciami pułkowymi, w tym przynajmniej dwie były niepodważalnej proweniencji.
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie