Skocz do zawartości

czym kopać?

s_boj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja kopałem taka jak kol. Tyfus. Była to juz trzecia sztuka. Niestety jak to i z jej poprzedniczami pękła.
Teraz zakupiłem z Auchana. Tylko raczke dorzuciłem z tej starej. Efekt widac na zdjęciu. Nowa ma 90cm długości. Jest bardzo poreczna i na moneciaki i do lasu.

• Odpowiedzi 98
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Równiez nie popieram saperek sładanych, skręcanych, nitowanych itp. Uzywałem kiedys takowej i po dostaniu sie piasku w gwint nie mozna było jej rozkręcić. LWP saperka nie nadaje sie do ciężkiego terenu. Jest za krótka, nie ma takiej siły przebicia korzeni. A zwykłe zakończenie rączki powoduje przy długim kopaniu odbicie dłoni.
Napisano
panzerkris
Jest bardzo poreczna i na moneciaki i do lasu."

No do lasu to ja preferuje z płaskim ostrzem, lepiej tna korzenie a nie rozgarniaja ich na boki.
Napisano

Jako że fiskarsy ergo 2500 są dla osób wyższych mało ergo" to polecam
zakup zwykłego szpadla 120cm, zdjęcie (1 śrubka) plastikowej rączki i
skrócenie do pożądanego wymiaru. U mnie idealnie sprawdza się 97cm.
Nie muszę się schylać, nie jest zbyt długa a jednocześnie zbyt krótka.
Ideał wg mnie to wtedy kiedy trzymając za rączkę, stojący szpadel zgina lekko nadgarstek i rękę w łokciu. Można się wtedy podeprzeć, nie trzeba się schylać już na starcie itp.
Dobrze naostrzona tnie korzenie jak ta lala. Dodatkowo dostała owijkę do tenisa (mam tego od cholery więc korzystam). Dzięki temu jest mięciutka i przyjemna w dotyku a piasek na rękawicach nie skrobie bezpośrednio metalu i nie powoduje ślizgania.

Napisano
Zdecydowanie fiskars ostry.Niewiem jak koledze który we wcześniejszym poście napisal że mu się uszkodził i to w sezon ,moje pytanie jak on mógł tak się uszkodzić i to w jeden sezon????Ja zmieniam fiskars na fiskars wtedy jak już się robi płytki po wielokrotnym ostrzeniu,fiskars to jedno kopnięcie i jest dołek a nie zwykłym szpadlem dołek poprawia się 3 razy
Napisano
Kolego Baniakmb moje fiskarsy wyglądają zupełnie inaczej niż ten co pokazałeś na zdjęciu.Czy twój jest inny??????czy śmierdzi tu sabotażem
Napisano
To nie jest żaden sabotaż;)
Kupiłem oryginalnego Fiskarsa. Może po prostu akurat ten był wadliwy.
Zamówiłem następnego, oczywiście Fiskarsa.
Pozdro.
  • 6 months later...
Napisano
saperka z biedronki jest boska tylko trochę wygina się w lewo.
Nawet mojej żonie udało się ją pogiąc i połamać(to ta żółta saperka z pierwszych zdjęć)
Napisano

Ja do kopania w twardym terenie używam starej saperki WP. Którą sam zresztą wykopałem. A na wykopki w polach zabieram plastikową łopatkę fiskarsa, jest lekka, wytrzymała i co najważniejsze wykrywka na nią nie reaguje.

• 3 months later...
Napisano
Witam a co sądzicie o tej saperce???
http://allegro.pl/wielofunkcyjna-saperka-pila-kompas-i-7-innych-i2107005876.html
lub tej
http://allegro.pl/saperka-siekierka-pilka-noz-otwieracz-pokrowiec-i2079692755.html
Szukam czegoś nieduzego głównie na pola do lasu mam Fiskersa
co sądzici? Warte swojej ceny wygląd maja dośc solidny, nie wiem jak z wwykonaniem.
Napisano
co fakt to fakt, ale może toś by rozwiał swoją myśl?? bo nie wiem czy opłaca się wziąć któreś z tych ustrojstw. to 2 jest fajne często jeżdżę na obozy wiec sadze ze by mi się przydało, ale nie chcę by rozleciało się przy pierwszym rąbaniu lub kopaniu
Napisano
to są badziewia rozpadną się po jednym wypadzie. Miałem kiedyś taką super" saperkę to wyginała się w dwie strony pzdr
Napisano
Hmmmm kto by mi kazał kopać saperką. Używam tylko sprawdzonego szpadla w chwilach szukania zarzuconego na ramię. Do wyboru mam trzy rodzaje lekki, średni i ciężki. Wybór jest uzależniony od tego gdzie jadę i w jaką porę roku. W zimę używam tylko ciężkiego i bardzo wytrzymałego....w lesie i na łąkach też. Na pola biorę średni lub lekki.
Napisano
Witam
Tym badziewiem to nawet sobie głowy nie zawracaj!!! Jak już chcesz saperkę to polecam taką co juz tu kolega wow25 prezętował jest składana na trz części w tak zwana charmonijke i posiada solidny pokrowiec który mozna przypiąc do pasa Naprawde polecam to wojskowy sprzęt
Pozdr
SOVER
Napisano
Co ci mam jeszcze rozwinąć - napisałem, że fajne breloczki wyniuchałeś na Allegro i to Ci powinno wystarczyć za całe wyjaśnienie.
Inni też Ci piszą, że badziewie a Ty się upierasz że na obozy By Ci się przydało. No to sobie kup, weź na obóz i sprawdź sam. Innego rozwiązania nie widzę.
Napisano
a co sądzi kolega o tej małej składanej saperce fiskarsa ?? szpadelek posiadam i dalej sadze ze dobry do lasu, a chcę coś mniejszego kolego KrisssK nie ciskaj się tak.
Napisano

czesc. kiedys kopalem szpadlem z prostym sztychem takim zwyczajnym z drewnianym trzonkiem ale bylo kilka ale
-trzonek nie wytrzymywal przeciazen:D
- prosty sztych nie ulatwial kopania
teraz zalezy od srodka transportu jakim sie poruszam na wykopki to biore albo fiskarsa szpadel ze sztychem w ksztalcie V albo taka mala saperke polska,

sorki ale foto z neta, nie moje ale chodzi o model. moja ma juz chyba 5 trzonek :) jest mala i poreczna, jak sie dobrze podostrzy szlifierka to daje rade wszedzie:) i do plecaka moge przyczepic

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie