Skocz do zawartości

Przestrzelone 5 kopiejek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Trafiłem ostatnio na przestrzelone 5 kopiejek z 1874 roku. Obok dziury po pocisku znajduje się drugi – mniejszy otwór sugerujący, że ową monetę noszono na szyi. Zastanawiam się czy jest to efekt – trofeum z „zawodów” strzeleckich, czy też przestrzelony „talizman”. Tylko kto by nosił monetę na szyi? Ciekawe jest to, że moneta wyszła na pozycjach wojsk austro – węgierskich, w towarzystwie 2 krajcarów i medalu Laleso Militi... Proszę o inne koncepcje. Pozdrawiam!

Napisano
zapominacz - tu chodzi o info, to nie HP

Ostlegion - czy możesz dać fotę drugiej strony monety i ewentualnie średnicę przestrzelonego" otworu ?
Napisano
to miał byc żart. w swoich zbiorach mam 50groszówkę z PRL-u która była przybita do papy jak bym nie wiedział że była przebita gwozdziem to też bym powiedział że ktoś do niej strzelał.
Napisano
z aluminiowymi PRL-kami to był standard - nie rdzewieją i często były przerabiane na podkładki :)

pomyślałem sobie, że w tym przypadku mogło być podobnie, choś nie słyszałem, żeby kopiejki przerabiano na podkładki

-pozdro-
Napisano
Odnosnie otworu jesli jest po pocisku to pistoletowy ale historia moze byc inna. W tamtych czasach przerabiano takze monety na obraczki i najpierw wybijano otwor na srodku a potem moneta byla dookoła klepana do uformowania oczekiwanego kształtu tym bardziej ze jest miedziana wiec imitowała złoto.
Może wiec to byc niedokonczona proba wykonania obrączki.Spotkałem sie juz kilkakrotnie z takimi przypadkami monet miedzywojennych niklowych.Odnosnie monet aluminiowych PRL nie wiem czy mozna pomylic z przestrzeleniem chyba ze podkladka byla pod gwozdzia do krokwi:) pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie