Skocz do zawartości
  • 0

niemieckie tarcze z samolotu

hesler26

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Raczej nie, na dołączonej fotce masz fragment kokpitu Fw 190 A-8 - w czerwonej obwódce masz tachometr Fl.20222, natomiast Fl.20269 wydaje mi się że był charakterystyczny dla Dory"?
Może ktoś jeszcze pomoże?

Napisano

Hesler chyba znalazłem :)
Tym razem na załączonej fotce fragment kokpitu długonosego" Fw 190 D-9 - w tym samym miejscu (również zaznaczone czerwoną obwódką) masz Fl.20269 :)

Napisano

Drugie zdjęcie to Fl.20269 Elektrische Drehzahlanzeiger (Hersteller Th.Horn, Leipzig) - wskazuje chyba na Fw-190 D-9 :)

Napisano

A tu pierwsze - Fl.20222 Drehzahlmesser (Hersteller Bruhn Werke GmbH, Berlin).
Pozdrawiam i gratuluję :)

Napisano

Jak widać i w Messerschmitt'ach Bf 109 (na fotce kokpit Bf 109 E), tachometr Fl.20222 miał swoje miejsce :)

A kolega Ciepły jak nic mądrego do powiedzenia nie ma, to niech się nie odzywa?

Napisano

Jak widać tachometr Fl.20222 miał raczej szerokie zastosowanie co czyni go dość popularnym, bo i w rozpoznawczych Fieslerach Fi 156 Storch (kokpit na zdjęciu) można go znaleźć :)

Napisano
Jako uzupełnienie - tachometr Fl.20222 był dość popularny i raczej montowany na wielu typach samolotów (Fw 190 A podałem tylko dla przykładu).
Pozdrawiam
Napisano
Fl.20269 montowano jeszcze w transportowych Junkersach Ju 352, ale zdjęcia w chwili obecnej nie posiadam.
Napisano

Np. na fotce zaznaczone umiejscowienie Fl.20222 w Junkersie Ju 87 D :)
Hesler, przy okazji wysłałem ci wiadomość na priv, jak możesz to się odezwij :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie