AdamD Napisano 11 Styczeń 2010 Autor Napisano 11 Styczeń 2010 Witam Chciał bym prości was o pomoc w pewnej sprawie. Chodzi mi mianowicie o wymiary trzonka do polskiej przedwojennej łopatki piechoty. Czy któryś z szanownych użytkowników tego forum nie zachciałby wymierzyć swojego egzemplarza i umieścić tu tych danych? Bądź ewentualnie prosił bym o wskazanie miejsca w sieci gdzie takie wymiary już były podawane. Wprawdzie ja nic takiego nie znalazłem, ale może źle szukałem. Za każdą pomoc będę niezwykle wdzięczny.PozdrawiamAdamD
R51 Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 Tutaj saperka z wykopków sygnowana Mars 1936 z pola wrześniowej bitwy. Wydobyta z torfu, przez co trzonek się zachował. Linijka daje skalę.Pozdrawiam
AdamD Napisano 12 Styczeń 2010 Autor Napisano 12 Styczeń 2010 Dzięki R51, twoje zdjęcie na pewno się przyda. Niema może jednak ktoś bardziej dokładnych wymiarów?
ArturSz Napisano 12 Styczeń 2010 Napisano 12 Styczeń 2010 Bardziej pomóc przez internet , niz zrobił to R51 chyba sie nie da. :-)Wydrukuj sobie zdjecie od R51, nastęnie odetnij nozyczkami załaczoną u góry zdjecia linijkę. Tą linijką" mierzysz sobie kazdy mozliwy wymiar trzonaka na zdjeciu - dosłownie kazdy, jaki potrzebujesz..., Nastepnie oblicz na zasadzie proporcji ( jak na matmie w szkole) jak sie ma 1 cm na linijce na zdjeciu do 1cm w rzeczywistosci.To samo rozbisz potem z kazdym interesyjacym Cie wymiarem I gotowe.
AdamD Napisano 12 Styczeń 2010 Autor Napisano 12 Styczeń 2010 O takim wykorzystaniu tej linijki ze zdjęcia nie pomyślałem. Obawiam się jednak ze pomiary robione w ten sposób nie będą za dokładne, zwłaszcza ze zdjęcie jest raczej w małej rozdzielczości. Na szczęście wymiary trzonka udało mi się w między czasie zdobyć z innego źródła, tak więc sprawa jest już nieaktualna. Dzięki R51 i ArturSz za wasza pomoc. Pozdawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.