Skocz do zawartości

Wymiary trzonka do łopatki piechoty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Chciał bym prości was o pomoc w pewnej sprawie.
Chodzi mi mianowicie o wymiary trzonka do polskiej przedwojennej łopatki piechoty. Czy któryś z szanownych użytkowników tego forum nie zachciałby wymierzyć swojego egzemplarza i umieścić tu tych danych? Bądź ewentualnie prosił bym o wskazanie miejsca w sieci gdzie takie wymiary już były podawane. Wprawdzie ja nic takiego nie znalazłem, ale może źle szukałem. Za każdą pomoc będę niezwykle wdzięczny.

Pozdrawiam
AdamD
Napisano

Tutaj saperka z wykopków sygnowana Mars 1936 z pola wrześniowej bitwy. Wydobyta z torfu, przez co trzonek się zachował. Linijka daje skalę.
Pozdrawiam

Napisano
Bardziej pomóc przez internet , niz zrobił to R51 chyba sie nie da. :-)

Wydrukuj sobie zdjecie od R51, nastęnie odetnij nozyczkami załaczoną u góry zdjecia linijkę. Tą linijką" mierzysz sobie kazdy mozliwy wymiar trzonaka na zdjeciu - dosłownie kazdy, jaki potrzebujesz...,

Nastepnie oblicz na zasadzie proporcji ( jak na matmie w szkole) jak sie ma 1 cm na linijce na zdjeciu do 1cm w rzeczywistosci.
To samo rozbisz potem z kazdym interesyjacym Cie wymiarem
I gotowe.
Napisano
O takim wykorzystaniu tej linijki ze zdjęcia nie pomyślałem. Obawiam się jednak ze pomiary robione w ten sposób nie będą za dokładne, zwłaszcza ze zdjęcie jest raczej w małej rozdzielczości.
Na szczęście wymiary trzonka udało mi się w między czasie zdobyć z innego źródła, tak więc sprawa jest już nieaktualna. Dzięki R51 i ArturSz za wasza pomoc. Pozdawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie