arturborat Napisano 10 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2010 Bardzo polecam niniejszy serwis, a na zachętę ten artykuł:http://www.humbug.pl/texts/view?art=odkopal_czolg_na_polu_tesciowejRolnik ze Studzianek Pancernych odnalazł na polu teściowej czołg z II wojny światowej! Planuje przerobić go na gaz i używać zamiast traktora.Studzianki Pancerne, wieś w powiecie kozienickim, województwo mazowieckie. Znane głównie z bitwy pancernej, która rozegrała się tutaj w sierpniu 1944 roku, przedstawionej sugestywnie w serialu "Czterej pancerni i pies. Od zeszłego miesiąca cała wieś huczy od plotek dotyczących niecodziennego znaleziska na polu Stanisławy O. Jej zięć, Józef K. podczas jesiennej podorywki wykopał bowiem z ziemi... czołg! Jest to zachowany w doskonałym stanie radziecki czołg T- 34/85, identyczny z tym, którym jeździł dzielny Janek i jego kompania w serialu "Czterej pancerni i pies.- Było trochę roboty z oczyszczeniem czołgu z błota i ziemi, z odrdzewieniem - opowiada nam szczęśliwy znalazca czołgu - ale razem ze szwagrem uwinęlismy się w 3 dni. Wypucowaliśmy naszego "Rudego, bo tak nazwalismy czołg, na pamiatke Czterech pancernych, a potem go naoliwiliśmy starym olejem, co go miałem od traktora. Czołg jest na chodzie, szwagier był w wojsku, to wiedział, jak go odpalić. Ale strasznie dużo pali, więc przerabiam go na gaz. Będzie idealny w pole.Pan Józek zadbał już o prawną stronę przedsięwzięcia:- Byłem w gminie, powiecie, pytałem o zarejestrowanie czołgu - opowiada rolnik - mieli trochę problemów, ale skoro można rejestrować u nas "angliki, to dlaczego nie czołg? - pyta retorycznie pan Józef- zagwoździłem armatę, oddałem pociski .Czy faktycznie wszystko pójdzie po myśli pana Józka? Redakcja Humbug.pl znając polską rzeczywistość jest sceptyczna, ale trzymamy kciuki. Powodzenia panie Józku!"Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coriolan Napisano 10 Styczeń 2010 Share Napisano 10 Styczeń 2010 Takie humbugi to na Towarzyskie albo Dołek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
płetwal Napisano 10 Styczeń 2010 Share Napisano 10 Styczeń 2010 a ten pan Józek to z jakiego kabaretu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.