jaro1979 Napisano 6 Styczeń 2010 Autor Napisano 6 Styczeń 2010 WitamKwestia podstawowa: do jakich wykrywaczy mozna kupic cewke DD? Na razie spotkalem sie z taka tylko w przypadku Minelabow. Zalezy mi na takiej ze wzgledu na wieksze pole przemiatania (mam duzo poletek do wstepnego, szybkiego sprawdzenia), mam tylko watpliwosci co do jej czestotliwosci pracy. 18,75 Khz? Podkreslam, ze zalezy mi tyko na kolorowej drobnicy. Aha, teraz posiadam X-terre 50 (i Ace 250 z duza cewka;) ) - myslicie ze jest sens akurat do niej brac cewke DD? Oczywiscie po wstepnym sprawdzeniu poletka zamierzam te obiecujace sprawdzic dokladniej i do tego celu udumalem sobie Cibolke. Dobrze kombinuje? A moze wystarczy 1 sprzet - z cewka DD do szybkiego rekonesansu a standardowa do dokladniejszego (i glebszego) szukania?Prosze doswiadczonych forumowiczow o ich opiniePozdrawiam
brunogd Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 http://www.odkrywca.pl/minelab-x-terra-70-cewki,661299.html#661299
VanWorden Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 Absolutnie wystarczy Ci jeden sprzęt i w większości terenów nie ma żadnego znaczenia czy zastosujesz DD czy koncentryka o tych samych wymiarach. Skoro szukasz kolorowej drobnicy to do swojej X-Terry potrzebujesz cewkę H" 18.75kHz. Z czasem pomyśl o zmianie na X70/705 lub coś jeszcze czulszego jak np F75.PozdrawiamVW
ewald Napisano 7 Styczeń 2010 Napisano 7 Styczeń 2010 a jak chodzi ace zduza cewka czy ma lepsze osiagi
jaro1979 Napisano 8 Styczeń 2010 Autor Napisano 8 Styczeń 2010 VanWorden, jako ze o cewce DD mysle pod kątem glownie rekonesansow to chyba jednak zdecyduje sie wlasnie na taka DD 18,75 kHz. Zwlaszcza, ze jak napisano tutaj http://www.odkrywca.pl/minelab-x-terra-70-cewki,661299.html#661299, pole pokrycia przy DD jest wieksze (nie rozklada sie stozkowo" a walcowo") tak wiec nawet machanie raz przy razie cewka standardowa nie gwarantuje 100% wykrycia fantow lezacych w zasiegu wykrywacza. Jesli zostawie sobie ta X-terre to dokupie sobie wlasnie DD 18,75. Ewald - roznica jest zauwazalna, usredniajac powiedzialbym ze w terenie jakies 2 cm. Niby nie duzo ale ja tego Ace kupilem z dodatkowa cewka w okazyjnej cenie wiec mysle, ze w moim przypadku sie oplacalo. A te 2 cm... Sporo monetek znalazlem na granicy zasiegu wykrywacza, ciekawe ile innych lezalo te 2 cm glebiej...Pozdrawiam
Jacek102 Napisano 2 Sierpień 2010 Napisano 2 Sierpień 2010 Witam jestem nowy na tym forum i zastanawiam się nad kupnem wykrywacza ACE 250 ale ostatni widziałem film na YouTube i dał mi on do myślenia może ktoś napisze co to jest za cewka podpięta do ACE bo z tego co ten gość mówi to mało rozumiem podaje linka do tego filmu http://www.youtube.com/watch?v=Z-pDGt0yVUkproszę o wyjaśnienie.dzięki
VanWorden Napisano 2 Sierpień 2010 Napisano 2 Sierpień 2010 jaro1979 - wszystko się zgadza, ale jeśli do X-Terry kupujesz DD na szybki rekonesans to tylko elipsę z tej prostej przyczyny, że choć okrągła 18ka DD da Ci nieco wiekszy zasięg, jest znacznie cięższa i nie dasz rady tak szybko sprawdzić pola jak tą pierwszą. PozdrawiamVW
Raned Napisano 2 Sierpień 2010 Napisano 2 Sierpień 2010 Tak na marginesie to moim pierwszym wyborem zawsze pozostanie cewka koncentryczna, cewek DD używam jako zła koniecznego, kiedy nie ma podobnej koncentrycznej. Nie będę uzasadniał dlaczego, po prostu wiele lat doświadczenia tak mnie ukształtowało. Na temat cewek DD nagromadziło się wiele mitów, niewiele mających wspólnego z prawdą i praktyką w terenie.Odpowiadając na pytanie zasadnicze to, praktycznie każda firma ma w ofercie także cewki DD. Jeżeli chciałbyś założyć cewkę DD do Ciboli to albo cewkę pełną, okrągłą 8,5 lub 10" eliptyczną, obie będą w miarę poprawnie działać bez wewnętrznego przestrajania. O wiele lepsze jest zakupienie odrobinę wyższego modelu czyli Vaquero, gdzie możesz założyć także cewki bardzo duże np. SEF 12×15, 10×12", oryginalną 12×10 czy bardzo małe 5,75" i dostroisz do nich wykrywacz balansem gruntu.
Cpt.Nemo Napisano 2 Sierpień 2010 Napisano 2 Sierpień 2010 Kwestia podstawowa: do jakich wykrywaczy mozna kupic cewke DD? Na razie spotkalem sie z taka tylko w przypadku Minelabow"Cewki DD sa do chyba wszystkich klasycznych Garrettow.ACE, GTP, GTI itp :)
VanWorden Napisano 3 Sierpień 2010 Napisano 3 Sierpień 2010 Sondy DD są ostatnio w modzie, podobnie jak nieszczęsne pająki", więc chyba każda marka ma kilka w ofercie.PozdrawiamVW
Raned Napisano 3 Sierpień 2010 Napisano 3 Sierpień 2010 Cpt. Nemo cewki do ACE, GTP,GTI to typowe cewki KONCENTRYCZNE. Tak jak napisałem: praktycznie każda firma ma w ofercie cewki DD.
Cpt.Nemo Napisano 3 Sierpień 2010 Napisano 3 Sierpień 2010 Sa typowe koncentryczne , sa typowe DD - mozesz sobie wybrac co chcesz dokupic :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.