Po upływie miesiąca, dwóch jadąc powtórnie przez tamte okolice zamarłem nie widząc znajomego krzyża. Pierwsza myśl to, że został skradziony jako, że w międzyczasie był emitowany program o tym miejscu. Po wejściu i przeczytaniu tabliczki uspokoiłem się choć dopiero następny program z cyklu Było nie minęło" całkowicie rozwiał moje obawy. Krzyż został zabrany do renowacji.
Jako autor tematu o tym krzyżu na jednym z bratnich for dostaję dużo listów z sugestią aby zaapelować do osób dokonujących tej renowacji, że miejsce tego unikatu powinno być w Muzeum Lotnictwa a na miejscu pochówku postawić ładny stylizowany pomniczek.
Pomysł ten podyktowany jest obawą, że może on długo nie postać po tej publicznej nobilitacji. Albo zainteresują się nim złomiarze albo kolekcjonerzy".
W związku z powyższym mam prośbę aby wszyscy którym zależy na zachowaniu tego cennego przedmiotu pisali na znany wszystkim adres podawany zawsze po emisji programu Było nie minęło" lub poprzez stronę internetową TVP Info.
Pozdrawiam
Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 23:18 04-01-2010
Co ja się nakombinowałem przy ich wielkości. Dziwne, że zmniejszone do 800x600 pikseli nie chciały wejść )-:
- 2 weeks later...
Zależy mi bardzo bowiem tak się składa że pracuję w gimnazjum w tej wsi, nad którą zginął kpt.Sędzielowski, z okien szkoły widać miejsce w którym upadł samolot, brat dziadka jednego z moich uczniów był jednym z pierwszych ludzi przy rozbitym samolocie i on identyfikował lotnika na podstawie dokumentów i z sołtysem wsi spisywał protokół, prawdopodobnie on również był pomysłodawcą wykonania krzyża z elementu samolotu.
- 8 months later...
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.
Rekomendowane odpowiedzi
315-PK
Szkoda, że zdjęcia wchodzą takie małe ale trudno. Oto płyta główna.
Post został zmieniony ostatnio przez moderatora woytas 23:15 04-01-2010