Skocz do zawartości
  • 0

Klamra M-1847 -jednostka

huk 100

Pytanie

Napisano

proszę o pomoc w ustaleniu jednostki jak ją odczytać ? 20 Dywizjon Hanower ? 121 Regiment Ludwigsburg czy 20 Regiment Batzen ?

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

proszę o pomoc w ustaleniu jednostki jak ją odczytać ? 20 Dywizjon Hanower ? 121 Regiment Ludwigsburg czy 20 Regiment Batzen ?

Napisano
huku
A co to za nazwy 121 Regiment Ludwigsburg" czy 20 Regiment Batzen"?
Obstawiałbym 20 Pułk Piechoty im. Hrabiego Tauentzien von Wittenburg ( 3 Brandenburski ) 4 kompanie numer żołnierza 121.

Poza tym 121 Pułk Piechoty zwany był 3 wirtemberskim więc klamra byłaby z innym herbem.
Pozdrawiam.
Hubert
Napisano
tak ale proszę sie sugerować tylko biciami - ponieważ nakładka jest od M-95 i nie patrzyć na godło -ale przyjmuje tezę
HU13ERT dzięki śliczne - pozdro
Napisano
Acha...nazwy to garnizony. 121 rzeczywiście stał w Ludwigsburg ale 20 nie w Bautzen tylko w Wittenberg.
Jakbyś jeszcze dał znać, który rejon kraju wysypał klamerkę to możnaby popatrzeć czy walczył tam III Korpus z 20PP

H.
Napisano
Huku 100 :)
Widzę, że dla Ciebie kawaleria czy piechota, dywizja dywizjon czy pułk, Hanower czy Bautzen to wszystko jedno. Skąd wziąłeś Hanower?? ;)
Tabele, które pokazujesz owszem zawierają informacje ale są tylko wycinkiem i sporo się nakopałem zanim się zorientowałem, że druga tabela dotyczy pułków Saksonii.

Wg. mnie klamra jest tak jak napisałem 20 PP (z Twojej pierwszej tabeli).
Dlaczego nie 20 Pułku Huzarów?
--Po pierwsze został sformowany w 1910tym roku i raczej nie dostaliby klamer z odmętów magazynów.
--Po drugie: huzarzy nie nosili klamer jak piechota (rzadko i to raczej zwykłe nie pudełkowe).
--Poza tym jeśli by miał już pudełkową to jako 3 saksoński też byłby inny herb.

Ustalić dane osobowe? Jak ktoś ma dostęp do nimieckich archiwów to pewnie by się dało-dla zwykłego śmiertelnika-raczej niewykonalne.

Huk dużo nieładu i literówek sprawia że trudno się z Tobą dogadać a to wszystko jest precyzyjne jak w wojsku także apel do Ciebie o spokojne klikanie.
Pozdrowionka.
Hubert

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie