Poszukiwacz1232 Napisano 1 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 1 Styczeń 2010 Witam Kolegów w Nowym Roku:) Chciałbym zapytać o monetę której foto dodałem. Nie jest to moja fotka. . . moja moneta jest w gorszym stanie. proszę o jakieś instrukcje jak ją Naprawić" :) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 6 Styczeń 2010 Share Napisano 6 Styczeń 2010 Domyślam się jak twój moneciak wygląda, te monety bito w cynku, więc jak już zaczną korodować, to już praktycznie koniec z nimi, możesz je wytrawić w kwasku cytrynowym (efekt marny, pewnie będzie nieczytelna), ale musisz proces cały czas kontrolować, bo moneta może zostać zjedzona całkowicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zabi Napisano 7 Styczeń 2010 Share Napisano 7 Styczeń 2010 Z własnego doświadczenia wiem, że jedynie co pozostaje to oliwa z oliwek żeby tylko osad lekko usunąć, jak jest korozja w postaci takich wyprysków białych a nawet pomarańczowych to jeżeli się to usunie zostanie jedna wielka dziura, czyściłem w kwasku, elektrolizą, autolizą, gotowałem w oliwce, nacierałem octem i zawsze zostawały wżery i moneta robiła się nieczytelna, jedynie co pozostaje to pomoczyć w oliwce i przetrzeć i tak już zostawić, trafiają się niekiedy ładne feningi bez tej korozji, które można wyeksponować bez przypału, a te brzydsze monetki schować gdzieś i tyle.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 7 Styczeń 2010 Share Napisano 7 Styczeń 2010 Zgodzę się z kolegą, wychodzą czasem eleganckie fenysie, ale takiemu co jest klocem korozji, nic nie pomorze, po kontrolowanej kąpieli czasami można coś rozczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 7 Styczeń 2010 Share Napisano 7 Styczeń 2010 do przechowywania, to jakiś tłuszcz coby zahamował utlenianie..nie trzeć, nie polerować - zostawić taką jaka jest.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maaarcin Napisano 8 Styczeń 2010 Share Napisano 8 Styczeń 2010 Czy utlenianie cynku mozna zahamowac? czy za kilkanascie lat fant zniknie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 8 Styczeń 2010 Share Napisano 8 Styczeń 2010 Ciężko powiedzieć, zależy w jakim środowisku będziesz ją przechowywał. Po pierwsze musisz się pozbyć powstałej już korozji, czytaj wyżej, jeśli to zrobisz, monetę/odznakę z cynku należy zakonserwować, proponuję wazelinę techniczną, po tych operacjach powinno być ok. Jeśli moneta pochodzi z przysłowiowej szuflady i posiada patynę, to nie usuwaj jej, ponieważ jest to naturalna ochrona tego metalu przed korozja, wystarczy, że zamkniesz ją w kapslu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maaarcin Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.