Skocz do zawartości

Konserwacja 10-ciu reichspfennig

Poszukiwacz1232

Rekomendowane odpowiedzi

Domyślam się jak twój moneciak wygląda, te monety bito w cynku, więc jak już zaczną korodować, to już praktycznie koniec z nimi, możesz je wytrawić w kwasku cytrynowym (efekt marny, pewnie będzie nieczytelna), ale musisz proces cały czas kontrolować, bo moneta może zostać zjedzona całkowicie.

Z własnego doświadczenia wiem, że jedynie co pozostaje to oliwa z oliwek żeby tylko osad lekko usunąć, jak jest korozja w postaci takich wyprysków białych a nawet pomarańczowych to jeżeli się to usunie zostanie jedna wielka dziura, czyściłem w kwasku, elektrolizą, autolizą, gotowałem w oliwce, nacierałem octem i zawsze zostawały wżery i moneta robiła się nieczytelna, jedynie co pozostaje to pomoczyć w oliwce i przetrzeć i tak już zostawić, trafiają się niekiedy ładne feningi bez tej korozji, które można wyeksponować bez przypału, a te brzydsze monetki schować gdzieś i tyle.

Pozdrawiam

Ciężko powiedzieć, zależy w jakim środowisku będziesz ją przechowywał. Po pierwsze musisz się pozbyć powstałej już korozji, czytaj wyżej, jeśli to zrobisz, monetę/odznakę z cynku należy zakonserwować, proponuję wazelinę techniczną, po tych operacjach powinno być ok.
Jeśli moneta pochodzi z przysłowiowej szuflady i posiada patynę, to nie usuwaj jej, ponieważ jest to naturalna ochrona tego metalu przed korozja, wystarczy, że zamkniesz ją w kapslu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie