Skocz do zawartości
  • 0

Wpinka i aluminiowa blaszka

sebson

Pytanie

Napisano
Witam z ostatniego zimowego wypadu wyszły takie dwa cudaczki pierwszy to radziecka wpinka z leninem na odwrocie widoczy slad po szpilce i bicia M3CH pytanie co znaczy napis i czy to wpinka wojskowa czy raczej partyjna.Druga to aluminiowa blaszka z moim zdaniem wytłoczonym piecem hutniczym i napisami po niemiecku prosze otłumaczenie napisu i do czego mogła służyć taka blaszka.Pozdrawiam i dzięki.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wpinka z Leninem to zwykły znaczek z igłą do wpinania, jakich w PRL-u było setki w różnych rodzajach. Mam cały worek tego śmiecia...polskie, ruskie, etc...Ten Lenin " wypuszczony był z okazji cholernej Rewolucji Pażdziernikowej, jak co roku w minionej epoce.Wartość materialna zerowa na dziś, a wartość historyczna najwyżej dla komuchów.Badziew jakich wiele. Amen. Pozdrawiam.
Napisano
To drugie to nabijka turystyczna umieszczana przez turystów niemieckich na laskach.
http://cgi.ebay.de/1-STOCKNAGEL-HEUSCHEUER-KAMELu-GROssVATERSTUHL-gebr-F_W0QQitemZ390132149454QQcmdZViewItemQQptZKleidung_Accessoires_1?hash=item5ad5b02cce
Napisano
Wielkie dzięki niemiaszek lubił chyba góry bo blaszka ma motywy góry stołowych a ja znalazłem ja w górach świętokrzyskich jeszcze raz wielkie dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie