bestyja1973 Napisano 27 Grudzień 2009 Autor Napisano 27 Grudzień 2009 Witam mam takie pytanie, na pewno macie doświadczenia w tej materii...wpadła mi ostatnio w ręce książeczka wojskowa kaprala 29 Psk z Kalisza, Książeczka jak książeczka ale te wpisy w niej są piękne... Ochotnik wstąpił do WP 11.11.1918r. etc... udział w wielu bitwach..kilkakrotnie ranny...i w związku z powyższym ...Virtuti Militari V kl krzyż nr 6932, Krzyż Walecznych z trzema okuciami...czyli dostał go czterokrotnie...Ten prosty żołnierz Stanisław Szewczyk z zawodu fryzjer skończył 2 klasy szkoły ludowej, a tu proszę taki wielki bohater! Czy w CAW coś na jego temat można będzie znaleźć - teczka personalna etc...? Sprawdzałem nie ma go na znanej mi liście żołnierzy pułku odznaczonych VM za woj. pol-bol. w necie też nie ma...Pozdrawiam :)
dudzin Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 Jest szansa, ze zachowały się dokumenty odnośnie odznaczenia VM i KW. Głównie są to wnioski z opisem czynu itd. Najlepiej zadzwonić lub napisać e-maila z zapytaniem, czy akta takie się zachowały.
DTH Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 Nawet jesli sie zachowaly, jesli nie jest to Twoj krewny, to niczego sie w CAW nie dowiesz. Teczki personalne udostepniane sa jedynie rodzinom, po wczesniejszym napisaniu podania i udokumentowaniu powiazan raodzinnych.
pelikan85 Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 i tu się kolego DTH mylisz w marcu tego roku pisałem podanie do CAW o udostępnienie dokumentów w interesującej mnie sprawie (nikt z rodziny tylko mieszkanie mojej miejscowości) i uzyskałem dostęp do danych na pół roku jedynym mankamentem było to, iż tylko na miejscu w Warszawie, nie chcieli mi przesłać kserokopii .Pozdrawiam
paweł 71 Napisano 27 Grudzień 2009 Napisano 27 Grudzień 2009 Z tego co ja się orientuje to akta osób odznaczonych VM narazie nie są udostępniane,tak było przynajmniej w maju.
dudzin Napisano 28 Grudzień 2009 Napisano 28 Grudzień 2009 Faktycznie teczki dot. VM są w chwili obecnej niedostępne. Natomiast jeżeli chodzi o możliwość wglądu ogólnie w Akta personalne, to nie koniecznie trzeba być rodziną, np. może być pismo polecające od władz lokalnych lub jakiegoś lokalnego stowarzyszenia itp.
szlachcic Napisano 11 Luty 2010 Napisano 11 Luty 2010 Wczoraj otrzymałem z CAW kserokopie dotyczące odznaczenia mojego pradziadka orderem VM. Nie musiałem załączać żadnych dokumentów poświadczających pokrewieństwo. CAW wysłało list za pobraniem - w środku rachunek za wykonene kserokopie. Jedyny minus - czas oczekiwania na w/w materiały - ponad 3 miesiące.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.