Skocz do zawartości

Zapis na nieśmiertelniku.

kres

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Piszę tutaj, żeby nie narazić się adminom umieszczeniem tematu w niewłaściwym wątku. Mam małe, wręcz laickie pytanie. Jak wyglądał by zapis na nieśmiertelniku Aufklärungs-Abteilung 17 z 17 Dywizji Piechoty Wehrmachtu?
Napisano
Dziękować bjar_1! Dokładnie tak. Noszę się z zamiarem wykonania sobie takiej kopii na potrzeby rekonstrukcyjne:)
  • 4 weeks later...
Napisano
Odkopuję wątek bo już zgłupiałem. Staram się pogłębiać wiedzę na temat 17 DP ale mam kolejne, małe pytanie. Jaką nazwę nosił schwere schwadron będący we wrześniu 1939 roku, w składzie Aufkl.Abt.17? Bo z tego co wiem, w roku 1943 zmieniono jego nazwę na Div.Fus.Btl.(A.A.)17. Bjar_1, liczę na Twoją pomoc:)
Napisano
Am 1. Oktober 1939 wurde die Abteilung aufgelöst, es blieb nur eine Radfahr-Schwadron bei der Division. Am 3. August 1940 wurde die Schwadron zum
Radfahr-Bataillon 17 aufgestockt. Am 5. Januar 1941 erneut bis auf eine Radfahr-Schwadron aufgelöst. Am 18. März 1941 zur
Aufklärungs-Abteilung 17 aufgestockt und am 1. Juni 1942 zur
Radfahr-Abteilung 17 umbenannt. Am 30. November 1942 auf vier Schwadronen aufgestockt. Am 24. April 1943 wieder in
Aufklärungs-Abteilung 17 umbenannt. Seit dem 16. September 1943 als
Divisions-Füsilier-Bataillon 17 bezeichnet. Das Bataillon wurde im Januar 1945 im Weichselbogen vernichtet. Im März 1945 neu aufgestellt.

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Infanteriedivisionen/17ID.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie