Martian Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Napisano 21 Grudzień 2009 Można powiedzieć, że ta olnetka" trochę jak i pisownia działa odwrotnie ostrość się reguluje szkłami nie okularami Chyba 8x25 brak sygnatur. Czy ktoś spotkał się z podobnym patentem lub czymś choćby podobnym?
mietek Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 Angielski Aitchison produkowal taka konstrukcje.Widzialem takowy model z biciami tejze firmy, czyli data pomiedzy 1870 a 1926, stawiam na koniec 19 wieku.
bandurka1945 Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Witaj jak takie dziwne rozwiązanie to stawiałbym na Francję,tu masz link do podobnej (przynajmniej tak mi się wydaje) http://allegro.pl/item791602750_unikalna_lornetka_wojskowa_z_pocz_xx_w_francja.htmlzdrów
Martian Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Napisano 21 Grudzień 2009 Lornetka z Anglii, oni też mieli patenty. Te Huety z linku mam dwie i jest to tradycyjna lornetka z osobną regulacją ostrości w każdym z okularów. Jedynie żółty filtr na jednym z okularów, ale poza tym normalka. Tu to okulary są szerzej od szkieł i właśnie szkła regulują ostrość kręcąc centralnym pokrętłem. Wynalazek co się zowie..;)
Martian Napisano 22 Grudzień 2009 Autor Napisano 22 Grudzień 2009 Nooo... fakt... gdzieś w Australii znalazłem podobną tyle bez futerału.... A firma to faktycznie niezłe dziwactwa wymyślała. Prekursorzy;)) Dzięki i najlepszego!
Martian Napisano 21 Grudzień 2009 Autor Napisano 21 Grudzień 2009 Można powiedzieć, że ta olnetka" trochę jak i pisownia działa odwrotnie ostrość się reguluje szkłami nie okularami Chyba 8x25 brak sygnatur. Czy ktoś spotkał się z podobnym patentem lub czymś choćby podobnym?
Pytanie
Martian
Można powiedzieć, że ta olnetka" trochę jak i pisownia działa odwrotnie ostrość się reguluje szkłami nie okularami Chyba 8x25 brak sygnatur. Czy ktoś spotkał się z podobnym patentem lub czymś choćby podobnym?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.