Skocz do zawartości
  • 0

Lornetka

Martian

Pytanie

Napisano

Można powiedzieć, że ta olnetka" trochę jak i pisownia działa odwrotnie ostrość się reguluje szkłami nie okularami Chyba 8x25 brak sygnatur. Czy ktoś spotkał się z podobnym patentem lub czymś choćby podobnym?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Angielski Aitchison produkowal taka konstrukcje.
Widzialem takowy model z biciami tejze firmy, czyli data pomiedzy 1870 a 1926, stawiam na koniec 19 wieku.
Napisano
Witaj jak takie dziwne rozwiązanie to stawiałbym na Francję,
tu masz link do podobnej (przynajmniej tak mi się wydaje)
http://allegro.pl/item791602750_unikalna_lornetka_wojskowa_z_pocz_xx_w_francja.html
zdrów
Napisano
Lornetka z Anglii, oni też mieli patenty. Te Huety z linku mam dwie i jest to tradycyjna lornetka z osobną regulacją ostrości w każdym z okularów. Jedynie żółty filtr na jednym z okularów, ale poza tym normalka. Tu to okulary są szerzej od szkieł i właśnie szkła regulują ostrość kręcąc centralnym pokrętłem. Wynalazek co się zowie..;)
Napisano
Nooo... fakt... gdzieś w Australii znalazłem podobną tyle bez futerału.... A firma to faktycznie niezłe dziwactwa wymyślała. Prekursorzy;)) Dzięki i najlepszego!
Napisano

Można powiedzieć, że ta olnetka" trochę jak i pisownia działa odwrotnie ostrość się reguluje szkłami nie okularami Chyba 8x25 brak sygnatur. Czy ktoś spotkał się z podobnym patentem lub czymś choćby podobnym?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie