Skocz do zawartości
  • 0

Metalowa skrzynka

GeneralRemek

Pytanie

Napisano

Znalazłem w szopie wraz z bagnetem przedstawionym na ID niżej tą skrzynkę. Wiem że ie każde znalezione żelastwo ma jakiś związek z militarką" ale chciałbym się upewnić. Zdjęcia także robione na szybko w piwnicy a skalę może oddać poszpachlowany ruski sześcionitowiec wyżej ;))

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja bym narazie roboczo założył , że jest to skrzynka narzędziowa od jakiejś maszyny rolniczej.Fabryka takich maszyn jest czy też była w miejscowości Kunów.Na skrzynce jest Kunow.Czy to jest to samo ciężko zgadnąć ?
Napisano
Fabryka z Kunowa produkowała też prasy do słomy o wdzięcznej nazwie Kuna 21 współpracujące z młocarnią typu MSC 7B Warmianka" (lata 70-te i 80-te), mam gdzieś książkę serwisową z instrukcją od tej prasy i młocarnię używaną już tylko do czyszczenia ziarna przed siewem,prasa poszła na złom mimo dobrego stanu.Co do skrótu na skrzynce - nie jest to czasem Świętokrzyska Fabryka Narzędzi Rolniczych (obecnie Agromet)? Skrzynka pochodzi prawdopodobnie od kosiarki konnej lub podobnej maszyny pracującej w polu.
Napisano

Znalazłem w szopie wraz z bagnetem przedstawionym na ID niżej tą skrzynkę. Wiem że ie każde znalezione żelastwo ma jakiś związek z militarką" ale chciałbym się upewnić. Zdjęcia także robione na szybko w piwnicy a skalę może oddać poszpachlowany ruski sześcionitowiec wyżej ;))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie