Skocz do zawartości

Wykopki na wyspie Wolin

Mechoptyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
W przyszłym roku mam zamiar wybrać się na wyspę Wolin w odwiedziny do znajomych. Przy okazji chcę trochę pospacerować" ze sprzętem i saperką po okolicy. Wiem, że Wolin jest miejscem silnie związanym z najazdami Wikingów i osadnictwem prasłowiańskim, w związku z tym czy są znane jakieś mapki/ lokalizacje stanowisk sekcji Archeo" na tym terenie. Czy są jacyś Odkrywcy" z tego terenu, który wskazali by jakieś ciekawe miejsca. Jak wygląda sprawa kontaktów z okolicznym leśniczym, sekcją Archeo" i mieszkańcami? Zwyczajnie nie chciałbym wpakować się z butami w jakiś relikt a przy okazji odwiedzić miejscowego aresztu...

Pozdrawiam!
Napisano
A propos miasta Wolin.

[...]
Pracami tymi przez wiele lat kierował profesor Władysław Filipowiak. Rola, jaką dziś jeszcze spełnia Wolin dla obecnych i przyszłych badań naukowych, dotyczących osadnictwa słowiańskiego w strefie nadbałtyckiej, stała się przyczyną uznania całego kompleksu za rezerwat archeologiczny, podlegający ochronie konserwatorskiej.
[...]

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolin_%28wyspa%29

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 10:27 20-12-2009
Napisano
Widzę, że po przeniesieniu wątku do innej kategorii zniknęła jedna odpowiedź... Ok, rozumiem, że lepiej zabrać dodatkowe butelki w miejsce wykrywki i saperki. Ciekawe jak się ma sprawa rezerwatu archeo do faktu, który opowiedziała mi znajoma, że jakiś czas temu jej mąż widział jak grupa Niemiaszków poszła do lasu z wykrywaczem a po 20 minutach wracali coś tachając... Czyli powinni zwyczajnie zadzwonić na Policję i łapać Niemców!
Napisano
A teraz widzę! Przez chwilę widziałem Twój wpis potem już tylko mój a teraz znowu widzę wszystko! Musze poczytać o tym rezerwacie. Czy obejmuje jedynie miasto czy całą wyspę?
Napisano
Tego nie wiem. Ale pamiętaj, że część Wolina przynależy do Wolińskiego Parku Narodowego...

I znów podpowiedź:

Woliński Park Narodowy, otulina WPN, i obszary chronionego krajobrazu) zaprojektowano preferowane obszary dla rozwoju turystyki. Są to:

a) wschodnia część wyspy czyli pas o głębokości około 1 km wzdłuż rzeki;
b) Wolin - Międzywodzie - Dziwnów ( 17 km);
c) obszar nadmorski ( poza Wolińskim Parkiem Narodowym);
d) teren Płocin - Sułomino - Karnocice ( 5 km);
e) teren Lubin - Wicko - Wapnica ( około 3 km).
Napisano
Poszperałem i znalazłem jedynie informację o wolińskim rezerwacie archeologicznym na Wzgórzu Wisielców. Więcej informacji poza tymi, które podałeś (Człowiek sniegu) na temat rezerwatu Archeo na wysie wolin nie znalazłem. Z drugiej strony ciężko aby cała wyspa była rezerwatem archeo bo chłop" na polu i aba" w ogrodzie nie mogła by bezkarnie wbić szpadla w ziemię... Tak więc wygląda na to, że rezerwar Archeo wolin dotyczy stanowisk w Wolinie (miasto lub okolica) a nie Wolina jako wyspy. Ale spróbuję jeszcze podpytać konserwatora zabytków.
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam.Ja przez przypadek parę lat temu natknęłam się na fragmenty starych glinianych naczyń.Na wysokości miedzy Piaskami a Troszynem a potem po latach ktoś niedaleko ale po drugiej stronie odnalazł tam monety :)Pozdrawiam
Napisano
witam . zalezy czego chcemy szukac... jezeli militarka to morzna od kolobrzegu do samego swinoujscia :) polecam las miedzy miedzy lukecinem a dziwnowkiem , miedzy dziwnowem a dziwnowkiem nie polecam bo od kilku lat sam tam buszuje :) coraz rzadziej cos sie trafia ale ... nawiazujad do tematu. dziwnow lezy na wyspie wiec dosyc blisko . jezeli chodzi o ,,starsze fanty,, nie pomoge bo wcale mnie to nie interesuje . pozdrawiam
Napisano
No cóż starocia z prehistorii mnie nie interesują - wolę bliższą historię choćby II wojnę światową ale najlepiej bez urwiłapek i takich tam... Interesują mnie przedmioty użytku codziennego pozostawione przez żołnierzy, broń, amunicja i temu podobne nie bawią mnie. Jednak okazało się, że z pewnych powodów wyjazd nie dojdzie do skutku więc nie ciągnę tematu...
  • 2 weeks later...
Napisano
Jak coś, to pas od Świnoujścia Warszów na wschód w stronę Międzyzdroji i na południe w stronę zalewu jest bezpieczny, w Wolińskim parku odpada bo nawet chodzić tam nie wolno poza wyznaczonymi ścieżkami, to tyle o zachodniej części wyspy. Pozdro
  • 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie