Mechoptyk Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Napisano 20 Grudzień 2009 Witam!W przyszłym roku mam zamiar wybrać się na wyspę Wolin w odwiedziny do znajomych. Przy okazji chcę trochę pospacerować" ze sprzętem i saperką po okolicy. Wiem, że Wolin jest miejscem silnie związanym z najazdami Wikingów i osadnictwem prasłowiańskim, w związku z tym czy są znane jakieś mapki/ lokalizacje stanowisk sekcji Archeo" na tym terenie. Czy są jacyś Odkrywcy" z tego terenu, który wskazali by jakieś ciekawe miejsca. Jak wygląda sprawa kontaktów z okolicznym leśniczym, sekcją Archeo" i mieszkańcami? Zwyczajnie nie chciałbym wpakować się z butami w jakiś relikt a przy okazji odwiedzić miejscowego aresztu...Pozdrawiam!
Czlowieksniegu Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 A propos miasta Wolin.[...]Pracami tymi przez wiele lat kierował profesor Władysław Filipowiak. Rola, jaką dziś jeszcze spełnia Wolin dla obecnych i przyszłych badań naukowych, dotyczących osadnictwa słowiańskiego w strefie nadbałtyckiej, stała się przyczyną uznania całego kompleksu za rezerwat archeologiczny, podlegający ochronie konserwatorskiej.[...]http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolin_%28wyspa%29Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 10:27 20-12-2009
Mechoptyk Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Napisano 20 Grudzień 2009 Widzę, że po przeniesieniu wątku do innej kategorii zniknęła jedna odpowiedź... Ok, rozumiem, że lepiej zabrać dodatkowe butelki w miejsce wykrywki i saperki. Ciekawe jak się ma sprawa rezerwatu archeo do faktu, który opowiedziała mi znajoma, że jakiś czas temu jej mąż widział jak grupa Niemiaszków poszła do lasu z wykrywaczem a po 20 minutach wracali coś tachając... Czyli powinni zwyczajnie zadzwonić na Policję i łapać Niemców!
Czlowieksniegu Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 Nic nie zniknęło :-) Były tylko Twój i mój wpis.
Mechoptyk Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Napisano 20 Grudzień 2009 A teraz widzę! Przez chwilę widziałem Twój wpis potem już tylko mój a teraz znowu widzę wszystko! Musze poczytać o tym rezerwacie. Czy obejmuje jedynie miasto czy całą wyspę?
Czlowieksniegu Napisano 20 Grudzień 2009 Napisano 20 Grudzień 2009 Tego nie wiem. Ale pamiętaj, że część Wolina przynależy do Wolińskiego Parku Narodowego...I znów podpowiedź:Woliński Park Narodowy, otulina WPN, i obszary chronionego krajobrazu) zaprojektowano preferowane obszary dla rozwoju turystyki. Są to:a) wschodnia część wyspy czyli pas o głębokości około 1 km wzdłuż rzeki;b) Wolin - Międzywodzie - Dziwnów ( 17 km);c) obszar nadmorski ( poza Wolińskim Parkiem Narodowym);d) teren Płocin - Sułomino - Karnocice ( 5 km);e) teren Lubin - Wicko - Wapnica ( około 3 km).
Mechoptyk Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Napisano 20 Grudzień 2009 Poszperałem i znalazłem jedynie informację o wolińskim rezerwacie archeologicznym na Wzgórzu Wisielców. Więcej informacji poza tymi, które podałeś (Człowiek sniegu) na temat rezerwatu Archeo na wysie wolin nie znalazłem. Z drugiej strony ciężko aby cała wyspa była rezerwatem archeo bo chłop" na polu i aba" w ogrodzie nie mogła by bezkarnie wbić szpadla w ziemię... Tak więc wygląda na to, że rezerwar Archeo wolin dotyczy stanowisk w Wolinie (miasto lub okolica) a nie Wolina jako wyspy. Ale spróbuję jeszcze podpytać konserwatora zabytków.
synekta Napisano 11 Styczeń 2010 Napisano 11 Styczeń 2010 Witam.Ja przez przypadek parę lat temu natknęłam się na fragmenty starych glinianych naczyń.Na wysokości miedzy Piaskami a Troszynem a potem po latach ktoś niedaleko ale po drugiej stronie odnalazł tam monety :)Pozdrawiam
janusz102 Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 witam . zalezy czego chcemy szukac... jezeli militarka to morzna od kolobrzegu do samego swinoujscia :) polecam las miedzy miedzy lukecinem a dziwnowkiem , miedzy dziwnowem a dziwnowkiem nie polecam bo od kilku lat sam tam buszuje :) coraz rzadziej cos sie trafia ale ... nawiazujad do tematu. dziwnow lezy na wyspie wiec dosyc blisko . jezeli chodzi o ,,starsze fanty,, nie pomoge bo wcale mnie to nie interesuje . pozdrawiam
Mechoptyk Napisano 15 Styczeń 2010 Autor Napisano 15 Styczeń 2010 No cóż starocia z prehistorii mnie nie interesują - wolę bliższą historię choćby II wojnę światową ale najlepiej bez urwiłapek i takich tam... Interesują mnie przedmioty użytku codziennego pozostawione przez żołnierzy, broń, amunicja i temu podobne nie bawią mnie. Jednak okazało się, że z pewnych powodów wyjazd nie dojdzie do skutku więc nie ciągnę tematu...
janusz102 Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 bywa i tak :) gdybys potrzebowal kontakt pisz na priva . pozdrowienia
Mechoptyk Napisano 15 Styczeń 2010 Autor Napisano 15 Styczeń 2010 ok, Dzięki, będę pamiętał o kontakcie!
chudy.onyx Napisano 24 Styczeń 2010 Napisano 24 Styczeń 2010 Jak coś, to pas od Świnoujścia Warszów na wschód w stronę Międzyzdroji i na południe w stronę zalewu jest bezpieczny, w Wolińskim parku odpada bo nawet chodzić tam nie wolno poza wyznaczonymi ścieżkami, to tyle o zachodniej części wyspy. Pozdro
wojtas7534 Napisano 20 Luty 2010 Napisano 20 Luty 2010 witam.jak się będziesz wybierał to daj znac,służę pomocą.pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.