pmf1 Napisano 16 Grudzień 2009 Autor Napisano 16 Grudzień 2009 Witam, spotkałem się z opinią, że należy cewką w SE przemiatać przy samej ziemi. Jest to oczywiste ale, czy czasem nie jest tak że zasięg w powietrzu dla wysokoczęstotliwościowców spada o wiele bardziej niż dla np. X70?. Aby to lepiej zobrazować, zakładając że jakąś konkretną monetkę wykrywamy Explorerem z 30cm ale w ziemi. Co jeśli chodzimy po zaoranym polu i w pewnym momencie ta monetka jest powiedzmy 27cm od cewki, ale w bruździe, na wierzchu ziemi, dzieli ją tylko warstwa powietrza? Czy jest to możliwe aby w tych wykrywaczach zasięg powietrzny" był mniejszy niż w glebie? Dla typowych wykrywek oczywiście ten pierwszy zasięg jest o wiele większy, ale kiedyś miałem się okazję przekonać przy oglądaniu Explorerów, że w powietrzu jakoby głupiał" i zasięg na moniaka był mały, nierówny. Resztę rzeczy już prawie doczytałem... ufff. wiele tego
samgnus Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 O jednoznaczną odpowiedż na to pytanie się nie pokuszę,ale...gdy pracowałem na X-70 ,to wielokrotnie kopałem z pewnym starszym panem,który miał Ex Se...(to był nie tylko starszy pan...wieloletnie doświadczenie...zawsze miał dobry sprzęt...lubił Garmina...mapy...ustawienia...doświadczenia...)I zawsze moja terre wyciągała więcej i lepiej.Wg.mnie cała filozofia Minelaba polega na ustawieniu maksymalnie wysokiej czułości,dostrojeniu do gruntu i ...zero zbędnego mieszania z dalszymi ustawieniami...to samo dotyczy Ex-a oraz E-traca wg.mnie.Pozdrawiam!
samgnus Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 P.S. W x-70 trudno coś spaprać,jak się ustawi czułość na max i dobrze dostroi do gruntu...
pmf1 Napisano 16 Grudzień 2009 Autor Napisano 16 Grudzień 2009 wiem, sam mam x-70, i jestem z niej zadowolony, jak najbardziej. Jednak do pełni szczęścia trzeba by było dokupić ze dwie cewki, a zasięgi i tak chyba pozostaną min. mniejsze od explorowskich. Pozatym w tym explo jest też ta cewka większa, i większą powierzchnię zamiata jako dd. No brak trybu statycznego czy prospecting, ale ja jestem nastawiony na kolorek. To jest a priori a być może uda się explorera zastosować do hełmów, ale jeśli będzie gorszy, a będzie, od innych to nie będę płakał. Chodzi mi drobnicę, a pytanie postawione przeze mnie to już właściwie szukanie dziury w całym. Chciałbym jednak jak najwięcej informacji pozbierać aby nie być czymś zaskoczony. Nie pytam wszak o prędkość liniową cewki nad gruntem, też mankament, to już przetestuję sam i wystarczy mi tutaj liczba użytkowników explo. Czy instr Proskana wyjaśni mi drobne niuanse (po roku terki), czy będę musiał wam mocno zawracać głowy? Pozdrawiam
samgnus Napisano 16 Grudzień 2009 Napisano 16 Grudzień 2009 pmf1...kup cewkę 3 kHz...chyba,że już masz.Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.