Skocz do zawartości

Co to może być za HERB???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Może te zdjęcia będą pomocne myślę że jest to gryf tylko zastanawia mnie gwiazda nad głową gryfa i nie mogę takiego herbu nigdzie znaleźć czy to polski herb??

Napisano
Zrobiona ze srebra okolice lublina w miejscu gdzie podobno się kiedyś targi odbywały i wiele innych zdażeń(;być może służyła do zapłaty(Gwarant) nic mi nie przychodzi do głowy.
Napisano
Zrobiona ze srebra okolice lublina w miejscu gdzie podobno się kiedyś targi odbywały i wiele innych zdażeń(;być może służyła do zapłaty(Gwarant) nic mi nie przychodzi do głowy.
Napisano
Do popularnych figur heraldycznych należy też gryf, zwany też inogiem" - pół lwa, pół orła. Gryfa przedstawia się z reguły wspiętego. Taki widnieje np. w polskim herbie Gryf vel Świeboda, noszonym przez główną gałąź rodu Branickich, w herbach Gniewosz i Labor, a także - z racji na książęcy ród Gryfitów - w herbach wielu miast pomorskich: Stargardu, Gryfic, Sławna, Tczewa. Heraldyczną głowę gryfa (np. herb Szczecina) staropolskie herbarze nazywają niekiedy Kurem".

szukaj klejnotu... najczęstsze przedstawienie Branickich - ale to nie to...

Herbowni [edytuj]
Aksentowicz, Andronowski, Andrzejkiewicz, Ankowski, Axamitowski, Axentowicz, Batowt, Bąkowski, Belicki, Bober, Bóbr, Bobrowski, de Bobowa Bobowski, de Branice Branicki, Bykowski, Cedro, Chamiec, Charzewski, Chronowski, Chycki, de Dębica Dębicki, Dobek, Doberski, Dobkowicz, Domaradzki, Getko (vel Gedko, Getka), Gładysz, Gą(on)galski, Grodzicki, Gołąbek, Gustkowski, Gwoździowski, Hronowski, Jaworski, Kański, Kijeński, Kober, Kołaczkowski, Konarski, Kowarski, Kowawleski, Kromołowski, Krukowski, Krzyszewski, de Kwiatkowice Kwiatkowski, Kwieciński, Latos, Latoszyński, Lechowicz, Leśniewski, Leśniowski, Łowczowski, Makowski,Makulski, Maleszewski, de Małachowo Małachowski, Michowski, de Mielec Mielecki, Nakwaski, Ossowski, Ossowiecki, Ostrowski, Otwinowski (Otffinowski), Paciorkowski, Papiewski, Papuski, Podogrodzki, Prochański, Radliński, Ronikier (zapewne błędnie przypisani do rodu Gryfitów-Świebodziców na podstawie podobieństwa godeł herbowych), Rożen, Sierakowski, Studzieński, Szczepanowski, Turski, Ujejski, Wiktorowski, Wilkowski, Wodnicki, Zadrożny, Zakrzewski, Zaporski, Golabek Zimnowodzki, Znamirowski, Żukowski.
Napisano
Labry. Motyw krzakulców wychodzących z hełmu popularny.
Wiele wzorów.
Czy mają coś wspólnego z symboliką(po prostu wzorek?) i czy można z nich coś wyciągnąć... nie wiem:)

XVII/XVIII moim zdaniem.
Napisano
No cóż myślałem że będzie łatwiej z tym herbem i dowiem się troche więcej,chociażby z jakiego miasta mógł pochodzić właściciel tejże pieczątki w każdym bądź razie dzięki i za to KARPIK i pozdrawiam...
Napisano
Zastanawia mnie jeszcze jedno:Dlaczego ta pieczęć była noszona na szyi???Czy mogła być traktowana jako np.Talizman?A może była dość ważna dla właściciela?Ma ktoś jakieś pomysły?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie