Skocz do zawartości

depozyt powstańczy

Dyzjak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Karabin jest chyba francuski. łoże od zamka musiałem dorobić (wystawało z torfu i zgniło) sprężynę w zamku też trafiło. Ma datę 1853. Co do szabli nie mam pojęcia co to jest. Tyle że jest wielka. Miałem jeszcze z tamtąd dubeltówkę kapiszonową ale poszła do znajomego.Ps. to są jedne z gorszych rzeczy które wyszły z tego torfu. Lepsze zostawia sobie właściciel torfowiska.

Napisano
Cyfry są tak niewyraźne, że pewnie to jest 1848 lub coś podobnego, może numer seryjny. Oczywiście nie popadajmy w paranoję. Każdego czarnoprochowca, strzelającego, wyprodukowanego nawet w 2009 roku mogę sobie kupić legalnie.
Napisano
Kaziu piszesz że to sa jedne z gorszych rzeczy które wyszły z tego orfu. Może wsadzisz foto tego co azywasz" lepszymy. gratulacje takiego trafienia,powiedz i na jakiej glebokosci to zalegało??????
OCZY-wiście pozdrawiam i oby tak dalej , ja mam takie miejsce powstańcze ale wychodza tam narazie same guziki i monetki no i oczywiście pociski ołowiane ale może coś tam szarpne jeszcze hehehe..
Napisano
jeszcze jedno pytanko do Dyzjka-a .Powiec mi czy tae miejsce co po nin łazicie to było miejscem sporej kilkudniowej walki czy tylko jakaś potyczka kilkugodzinna .

zasypój po sobie
Napisano
Nie wiem z jakiej głębokości one pochodzą. Karabin musiał być zagrzebany kolbą w mule więc dobrze się zachowła w końcówce lufy są dziury. Byłe bagienko jest teraz legalnie funkcjonującym torfowiskiem, eksploatowanym koparką. Wiem, że wyszły z tamtąd w ładnym stanie pistolety i trochę szabelek. Te ładniejsze zachował właściciel torfowiska. To co trafiło do mnie to tzw. śmieć. Fanty te trafiły do mnie jakieś 4 lata temu.Pozdrawiam.
Napisano
Kaziu a masz dostęp do tych Fantów SZAFA??? moze by koleszka pozwolił fotki trzasnąć. a jak z tą potyczką to jakas większa czu tylko mordobicie
Napisano
Osobiście właściciela torfowiska nie znam. Jest to znajomy mojego ojca. Dostał on te rzeczy w prezencie, wiedział że interesuję się tym. Opowiadał mi co tam widział a ja informuję o tym was. Muszę się go szczegółowo popytać o miejsce tego zrzutowiska.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie