tyfus Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 raczej to nie jest medal. nie podałeś wymiarów.prędzej pamiątka po jakiejś loterii fantowej, a dokładnie :tirage au sort - ciągnięcie losówi chyba szkolnej - classe 1898 - klasa 1989 ?wybity nr 184 też może świadczyć, że na ten numer może coś wygrano :)-pozdro-
tyfus Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 dodam jeszcze, że na Forum nie zajmujemy się WYCENĄ przedmiotów.-pozdro-Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 14:08 05-12-2009
arniztm Napisano 5 Grudzień 2009 Autor Napisano 5 Grudzień 2009 Znalazłem taki na necie ale wszystko po francusku i napis całkowity to souvenir du tirage au sort" a google tłumacz to mi wiele nie pomógł, i wygląda odrobine inaczej.
tyfus Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 no troszke to zmieniło postać rzeczy, a konkretnie du tirage au sort"du - należność (do zapłaty) ?? czy to o to chodzi ?wyglądałoby na to, że to żeton z loteriiszukam i coraz bardziej powątpiewam w to, co to może być.czasem dosłowne tłumaczenie obcego języka, może człowieka wprowadzić w błąd :)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 15:30 05-12-2009
tyfus Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 jak możesz podaj średnicęnie wiem czy jest wielkości medalu, czy żetonu
arniztm Napisano 5 Grudzień 2009 Autor Napisano 5 Grudzień 2009 46mm a oto i druga strona,znalezione na polu gdzie była karczma.
arniztm Napisano 5 Grudzień 2009 Autor Napisano 5 Grudzień 2009 http://www.qcmilitaria.com/czech.htm to sporo wyjaśnia tylko też inny awers
tyfus Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 jakby potwierdzało jakiś rodzaj francuskiej loterii, hmm...na innych stronach w necie, pojawiają się podobne z róznych lat - czyżby odbywała się cyklicznie ?
grba Napisano 5 Grudzień 2009 Napisano 5 Grudzień 2009 Od początku XIX wieku do roku 1905 we Francji pobór do wojska następował w wyniku... losowania. Ten medal jest właśnie świadectwem systemu losowego, a konkretnie poboru z roku 1898. Ten zawiły system chciano zmienić właściwie od zawsze, planowano liczne reformy, zmiany i na tym zeszło aż do roku 1905, kiedy wprowadzono w Republice Francuskiej pobór powszechny.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.