cabinet_wurzig Posted December 4, 2009 Author Posted December 4, 2009 Witam serdecznie !Proszę o jakieś komentarze odnośnie tej srebrnej zawieszki"Dzięki za ewentualne wypowiedzi! :)
Martian Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 Fryderyk Wilhelm III pewnie z okazji objęcia.. Może ktoś te skróty rozszyfruje..
Anarchista Posted December 4, 2009 Posted December 4, 2009 Wydaje mi się, że chodzi o Fryderyka III, elektora brandenbuskiego i późniejszego króla Prus (już jako Fryderyk I). Objął rządy w 1688 po swoim ojcu Fryderyku Wilhelmie.Piękne :)
euro_sabre Posted December 6, 2009 Posted December 6, 2009 - dziwne, w googlach nic nie mówią o mieście BEERWALD... hmm... jest Beerwalde, Bärwalde ale BEERWALD niet...- do tego blaszka nie wygląda mi na tak starą 1689- co o tym myślicie ?
next3 Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Witam, Beerwald nie koniecznie musi oznaczać nazwę miejscowości. Może to być dość popularne w Niemczech nazwisko....Blaszka wydaje sie autentyczna choć nie trzymałem jej w rękach. Absloutnie przepiękna.Tekst dość pokrętny, jakby pisany bezokolicznikami. Trudno wydedukować sens, ale wyrób na prawdę ciekawy....
Anarchista Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Z tego co widzę na starych mapach, to nazwy miejscowości lekko się zmieniały, szczególnie w pisowni. Kiedyś to mógł być BEERWALD przez dwa e" a teraz może być przez jedno.
Anarchista Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 Dopiero jak pobawiłem sie tekstem zauważyłem że to jest wiersz :)BEERWALD SCHAV DEINE GLIEDERSEIND IETZT AVCH SCHVTZEN BRVDERDVRCH FRIDRICH WILHELMS GVNSTHASTV ERLERNT DIE KVNSTDAVID GENTZE REXTym bardziej trudno będzie przetłumaczyć.
Martian Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 BEERWALD SCHAU DEINE GLIEDERSEIND IETZT AUCH SCHUTZEN BRUDERDURCH FRIDRICH WILHELMS GUNSTHASTU ERLERNT DIE KUNSTDAVID GENTZE REX
cabinet_wurzig Posted December 7, 2009 Author Posted December 7, 2009 FAKTYCZNIE BRZMI JAK WIERSZ :)...do Pana next3 ...... gwarantuje autentyczność blaszki "dzięki za rozkminkę Panowie! :)(.. ach ten niemiecki :P )
Martian Posted December 7, 2009 Posted December 7, 2009 BEERWALD SCHAU-pokazuje DEINE-twoje GLIEDER-kończynySEIND-jest JETZT-teraz AUCH-też SCHUTZEN strzelać BRUDER-bratDURCH-przez FRIDRICH WILHELMS GUNST-?HASTU-? ERLERNT- nauczony DIE KUNST- sztukiDAVID GENTZE-wszystkich? REX
cabinet_wurzig Posted December 7, 2009 Author Posted December 7, 2009 chyba przekombinowałem :Pz niem. na ang. :BEERWALD LOOK YOUR LIMBSSEIND IETZT ALSO TO PROTECTIONS BROTHERBy Fridrich Wilhelm GUNSTHASTU LEARNED THE ARTDAVID GENTZE REX... z ang. na pol. :BEERWALD SPOJRZENIE TWÓJ Kończyny WŁÓK IETZT TAKŻE WOBEC ZABEZPIECZEŃ Brat Przy Fridrich Wilhelm PISTOLETY POŚPIECH UCZONY TEN Sztuka DAWID DŻENTELMEN REX
euro_sabre Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 mnie wyszło coś takiego :)Beerwald - spójrz na dziatki sweniegdyś wrogowie, teraz niczym braciaprzez łaskę Friedricha Wilhelmaktóry nauczył ich tej sztukiDAVID REX Gentz
Anarchista Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 Ma nawet ręce i nogi :).A co myślicie o tym:http://gedbas.genealogy.net/datenblatt.jsp?nr=1026919662Jean Frèdéric Gentz urodzony : 1726, Beerwalde - Uckermark, ojciec : Johann David GENTZJohannes David Gentze występuje w kontekscie miejscowości Beerwald(e) też tutaj:http://www.archive.org/stream/aeltereuniversi00friegoog/aeltereuniversi00friegoog_djvu.txt1706—1707 29. Octobri b. Johannes David Gentze Beerwaldensis Neo-Marchicus"
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.