cabinet_wurzig Napisano 4 Grudzień 2009 Autor Napisano 4 Grudzień 2009 Witam serdecznie !Proszę o jakieś komentarze odnośnie tej srebrnej zawieszki"Dzięki za ewentualne wypowiedzi! :)
Martian Napisano 4 Grudzień 2009 Napisano 4 Grudzień 2009 Fryderyk Wilhelm III pewnie z okazji objęcia.. Może ktoś te skróty rozszyfruje..
Anarchista Napisano 4 Grudzień 2009 Napisano 4 Grudzień 2009 Wydaje mi się, że chodzi o Fryderyka III, elektora brandenbuskiego i późniejszego króla Prus (już jako Fryderyk I). Objął rządy w 1688 po swoim ojcu Fryderyku Wilhelmie.Piękne :)
euro_sabre Napisano 6 Grudzień 2009 Napisano 6 Grudzień 2009 - dziwne, w googlach nic nie mówią o mieście BEERWALD... hmm... jest Beerwalde, Bärwalde ale BEERWALD niet...- do tego blaszka nie wygląda mi na tak starą 1689- co o tym myślicie ?
next3 Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Witam, Beerwald nie koniecznie musi oznaczać nazwę miejscowości. Może to być dość popularne w Niemczech nazwisko....Blaszka wydaje sie autentyczna choć nie trzymałem jej w rękach. Absloutnie przepiękna.Tekst dość pokrętny, jakby pisany bezokolicznikami. Trudno wydedukować sens, ale wyrób na prawdę ciekawy....
Anarchista Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Z tego co widzę na starych mapach, to nazwy miejscowości lekko się zmieniały, szczególnie w pisowni. Kiedyś to mógł być BEERWALD przez dwa e" a teraz może być przez jedno.
Anarchista Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Dopiero jak pobawiłem sie tekstem zauważyłem że to jest wiersz :)BEERWALD SCHAV DEINE GLIEDERSEIND IETZT AVCH SCHVTZEN BRVDERDVRCH FRIDRICH WILHELMS GVNSTHASTV ERLERNT DIE KVNSTDAVID GENTZE REXTym bardziej trudno będzie przetłumaczyć.
Martian Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 BEERWALD SCHAU DEINE GLIEDERSEIND IETZT AUCH SCHUTZEN BRUDERDURCH FRIDRICH WILHELMS GUNSTHASTU ERLERNT DIE KUNSTDAVID GENTZE REX
cabinet_wurzig Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Napisano 7 Grudzień 2009 FAKTYCZNIE BRZMI JAK WIERSZ :)...do Pana next3 ...... gwarantuje autentyczność blaszki "dzięki za rozkminkę Panowie! :)(.. ach ten niemiecki :P )
Martian Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 BEERWALD SCHAU-pokazuje DEINE-twoje GLIEDER-kończynySEIND-jest JETZT-teraz AUCH-też SCHUTZEN strzelać BRUDER-bratDURCH-przez FRIDRICH WILHELMS GUNST-?HASTU-? ERLERNT- nauczony DIE KUNST- sztukiDAVID GENTZE-wszystkich? REX
cabinet_wurzig Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Napisano 7 Grudzień 2009 chyba przekombinowałem :Pz niem. na ang. :BEERWALD LOOK YOUR LIMBSSEIND IETZT ALSO TO PROTECTIONS BROTHERBy Fridrich Wilhelm GUNSTHASTU LEARNED THE ARTDAVID GENTZE REX... z ang. na pol. :BEERWALD SPOJRZENIE TWÓJ Kończyny WŁÓK IETZT TAKŻE WOBEC ZABEZPIECZEŃ Brat Przy Fridrich Wilhelm PISTOLETY POŚPIECH UCZONY TEN Sztuka DAWID DŻENTELMEN REX
euro_sabre Napisano 8 Grudzień 2009 Napisano 8 Grudzień 2009 mnie wyszło coś takiego :)Beerwald - spójrz na dziatki sweniegdyś wrogowie, teraz niczym braciaprzez łaskę Friedricha Wilhelmaktóry nauczył ich tej sztukiDAVID REX Gentz
Anarchista Napisano 8 Grudzień 2009 Napisano 8 Grudzień 2009 Ma nawet ręce i nogi :).A co myślicie o tym:http://gedbas.genealogy.net/datenblatt.jsp?nr=1026919662Jean Frèdéric Gentz urodzony : 1726, Beerwalde - Uckermark, ojciec : Johann David GENTZJohannes David Gentze występuje w kontekscie miejscowości Beerwald(e) też tutaj:http://www.archive.org/stream/aeltereuniversi00friegoog/aeltereuniversi00friegoog_djvu.txt1706—1707 29. Octobri b. Johannes David Gentze Beerwaldensis Neo-Marchicus"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.