Skocz do zawartości

hełmy WH/SS w zimie !

Gość ariks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Skoro jest jeszce zima to może pochwalimy się kto ma jakie hełmy niemieckie w oryginalnym zimowym malowaniu, które obecnie bardzo ciezko już spotkać. Ja ostatnio nabyłem dzwon wz 40 który ma na zewnątrz około 65 % oryg. białej farby mocno zżółkniętej, pod spodem przebija farba ciemno zielona oraz jasno zielona wygląda na to że był kilka razy malowany w czasie wojny. Co ciekawe hełm ma zanitowane obydwa otwory wentylacyjne ? Przed zimnem ????? W srodku jest trochę pordzewiał trzeba popracować. Został znaleziony na strychu w okolicach Sandomierza !!!!! Nie jestem zalogowany a mam fotkę hełmu może komuś prześlę i wystawi ??? Pokażcie jakie Wy macie ''zimowe hełmy '' !!!
  • Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Co jest nikt z was nie ma takich hełmów w zimowym malowaniu ????????????????????????????????????
Napisano

ja jedynie taki mam, po kuracji fosolowej wyszlo prawie 90% feldgrau ale bialy sporo zszedl, bo byl robiony wapnem. nio i pokazal sie orzel, a raczej samo srebrne tlo i jakeis 10% orla :)

Napisano

Witam. Na prośbę ariks'a zamieszczam fotkę jego hełmu.

Gratuluję pięknego fantu. Tylko pozazdrościć ;)

Pozdrawiam i życzę udanych poszukiwań - KLOKI

Napisano
Dzięki Kloki za wstawienie fotek !!!! Może inni dołączą fotki swoich okazów zimowych ?????
Napisano

a ja mam cosik takiego... jeśli ktoś chciałby go nabyć to zapraszam:

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=21986674

jest tam szerszy opis... przed chwilka wydobyłem część orzełka...sfasta jest jeszcze pod farbą podobnie jak tarczka partyjna...

Napisano
No prosze Forester to o tym hełmie mi pisałeś hmmm pękny naprawdę mam wprawdzie też heł w zimowym camo zdjęcie na tym forum zamieszczone jest ale moze powalcze o ten hełmik szkoda żeś przetarl tak duży fragment kamo w wydobyciu orła no ale jest i tak spox !!!
Napisano
ja w sumie usunąłem syf, i róznego rodzaju naniesione rzeczy na niego. farba w tamtych miejsach w sumie był juz zniszczona. hem lezał w opuszczonej jednostce srazackiej w ciemnej piwnicy. znalazłem kilkanascie hełmów ale tylko ten był w dobrym stanie jako niemieckie trofeum. jest na allegro bez fasunku ale ma jeszcze fasunek, nity... hełm wg mnie jest wciąż uświniony. to juz nie jest biała farba tylko tak jak widzać rdzawo, ciemno żólto i jeszcze mozna sobe powymieniac... ja osobiście chciałem go całkowicie oczyścic ale jak wylazł orzełek to go zostawiłem. moze kto inny sie nim pobawi...
  • 3 weeks later...
  • 1 year later...
Napisano

temat stary, ale wart wygrzebania go spowrotem na wierzch z czelusci forum :)

oto jeden z moich zimowych helmikow, nabyty jakies pol roku temu. co ciekawe wykopek, z zachowana oryg farba w ok 90% oraz bialym kamuflarzem wapiennym w ponad 80%

Napisano

i helm strychowy. znaleziony w stodole na belce dwa dni temu podczas zmiany dachu
niestety 60 lat wilgoci splywajacej od szczytu czerepu w dol strasznie pobrudzilo" wapienny kamuflarz. ale dzwon jest jak igla. mocny, zdrowy, piekne bicia, no i kalka :)

Napisano

Witam!
Tegoroczny wykop po umyciu i oczyszczeniu szczotką (żadnej chemii). Wymaga jeszcze doczyszczenia, ale już oko cieszy. Jest kilka warstw farby, czyli był noszony latami.
Pozdrawiam.

• 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie