Gość Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Skoro jest jeszce zima to może pochwalimy się kto ma jakie hełmy niemieckie w oryginalnym zimowym malowaniu, które obecnie bardzo ciezko już spotkać. Ja ostatnio nabyłem dzwon wz 40 który ma na zewnątrz około 65 % oryg. białej farby mocno zżółkniętej, pod spodem przebija farba ciemno zielona oraz jasno zielona wygląda na to że był kilka razy malowany w czasie wojny. Co ciekawe hełm ma zanitowane obydwa otwory wentylacyjne ? Przed zimnem ????? W srodku jest trochę pordzewiał trzeba popracować. Został znaleziony na strychu w okolicach Sandomierza !!!!! Nie jestem zalogowany a mam fotkę hełmu może komuś prześlę i wystawi ??? Pokażcie jakie Wy macie ''zimowe hełmy '' !!!
Gość Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 Co jest nikt z was nie ma takich hełmów w zimowym malowaniu ????????????????????????????????????
kloki Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 ok wyslij fotke na kklokki@wp.pl a ja ją wstawię.Pozdrawiam kloki
Frozzer Napisano 28 Luty 2004 Napisano 28 Luty 2004 ja jedynie taki mam, po kuracji fosolowej wyszlo prawie 90% feldgrau ale bialy sporo zszedl, bo byl robiony wapnem. nio i pokazal sie orzel, a raczej samo srebrne tlo i jakeis 10% orla :)
kloki Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Witam. Na prośbę ariks'a zamieszczam fotkę jego hełmu.Gratuluję pięknego fantu. Tylko pozazdrościć ;)Pozdrawiam i życzę udanych poszukiwań - KLOKI
Gość Napisano 29 Luty 2004 Napisano 29 Luty 2004 Dzięki Kloki za wstawienie fotek !!!! Może inni dołączą fotki swoich okazów zimowych ?????
berthie Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Trafiłem kedyś na coś takiego, ale jak na zimę to chyba za czerwony. Pewnie to jakaś powojenna zabawa dzieciaków.pozdro
-forester- Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 a ja mam cosik takiego... jeśli ktoś chciałby go nabyć to zapraszam:http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=21986674jest tam szerszy opis... przed chwilka wydobyłem część orzełka...sfasta jest jeszcze pod farbą podobnie jak tarczka partyjna...
mietek Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 moim zdaniem zniszczyłeś kamo zimowe, ale to kwestia gustu.
Frozzer Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 moim zdaniem tez zniszczyles kamo :)ale chetnie kupie ten helm
kloki Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 Szkoda, że go w ten sposob zniszczyłeś :/ Ale to był twój własny wybór, ja nym tak nie postąpił.
Gość Napisano 1 Marzec 2004 Napisano 1 Marzec 2004 No prosze Forester to o tym hełmie mi pisałeś hmmm pękny naprawdę mam wprawdzie też heł w zimowym camo zdjęcie na tym forum zamieszczone jest ale moze powalcze o ten hełmik szkoda żeś przetarl tak duży fragment kamo w wydobyciu orła no ale jest i tak spox !!!
-forester- Napisano 3 Marzec 2004 Napisano 3 Marzec 2004 ja w sumie usunąłem syf, i róznego rodzaju naniesione rzeczy na niego. farba w tamtych miejsach w sumie był juz zniszczona. hem lezał w opuszczonej jednostce srazackiej w ciemnej piwnicy. znalazłem kilkanascie hełmów ale tylko ten był w dobrym stanie jako niemieckie trofeum. jest na allegro bez fasunku ale ma jeszcze fasunek, nity... hełm wg mnie jest wciąż uświniony. to juz nie jest biała farba tylko tak jak widzać rdzawo, ciemno żólto i jeszcze mozna sobe powymieniac... ja osobiście chciałem go całkowicie oczyścic ale jak wylazł orzełek to go zostawiłem. moze kto inny sie nim pobawi...
Frozzer Napisano 5 Październik 2005 Napisano 5 Październik 2005 temat stary, ale wart wygrzebania go spowrotem na wierzch z czelusci forum :)oto jeden z moich zimowych helmikow, nabyty jakies pol roku temu. co ciekawe wykopek, z zachowana oryg farba w ok 90% oraz bialym kamuflarzem wapiennym w ponad 80%
Frozzer Napisano 5 Październik 2005 Napisano 5 Październik 2005 i helm strychowy. znaleziony w stodole na belce dwa dni temu podczas zmiany dachuniestety 60 lat wilgoci splywajacej od szczytu czerepu w dol strasznie pobrudzilo" wapienny kamuflarz. ale dzwon jest jak igla. mocny, zdrowy, piekne bicia, no i kalka :)
Frozzer Napisano 5 Październik 2005 Napisano 5 Październik 2005 i wnetrze, przyznacie ze bardzo urokliwefeldgrau w 90% i pieknie pomalowany wapnem nakarczek
Pioterek Napisano 5 Październik 2005 Napisano 5 Październik 2005 Witam!Tegoroczny wykop po umyciu i oczyszczeniu szczotką (żadnej chemii). Wymaga jeszcze doczyszczenia, ale już oko cieszy. Jest kilka warstw farby, czyli był noszony latami.Pozdrawiam.
kikifas Napisano 5 Październik 2005 Napisano 5 Październik 2005 witam. A oto mój skarb. Co prawda nie ma na nim malowania na zime, ale jest oryginalane feldgrau i to tylko jedna warstwa.
-forester- Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 kiedys miałem taki hełm... jednakże sprzedałem go...
-forester- Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 najciekawsza jest w nim ta kalka po przeciwnej stronie. hełm całkowicie oryginalny co zstało potwierdzone.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.