janowicz Napisano 30 Listopad 2009 Share Napisano 30 Listopad 2009 Łebski facet z tego starosty. Przypomniał mi się Miś". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturborat Napisano 30 Listopad 2009 Autor Share Napisano 30 Listopad 2009 Łebski:)) Od czasu tego wyroku TK, czułem, że będa niezłe numery. Niwelacja terenu przy tym grodzisku będzie kosztowała jakieś 30 tys. zł - w końcu to tylko trochę pracy ciężkiego sprzętu. Starosta musi zapłacić koszta badań do 2 proc. wartości inwestcyji, czyli 600 zł (słownie: sześćset zł). Jeśli same badania będą kosztowały, nie mówię już, że miliony, ale niech to będzie 200 tys., to różnicę zapłaci Państwo, czyli 199 400 zł (słownie: sto dziewięćdziesiąt dziewięć tysięcy czterysta zł). Nic dziwnego, że ani słowa nie ma o niszczeniu zabytku, a jedynie kolejka ustawia się do zlecenia:))Mój znajomy ma zamiar budować domek i ma to szczęście, że na jego działce jest też stanowisko wpisane do rejestru, jakieś cmentarzysko ciałopalne. Już wstępnie dowiedział się, że archeolodzy (prywatna firma) chcą za badania ok. 10 tys zł. Domek ma kosztować ok. 200 tys. zł, czyli kolega musiałby zapłacić 4 tys.,a resztę państwo. Wymyślił jednak, że na razie zrezygnuje z domku i zrobi sobie stawek. Jego koszt to 3 tys. Badania archeo w tym samym miejscu i tak musi robić, ale zapłaci tylko 60 zł (słownie: sześćdziesiąt zł), a 10 000 - 60 zł = 9 940 zł dopłaci państwo. Jak już mu to przebadają to pewnie zmieni zdanie, zasypie stawek i postawi domek, ale teren już bedzie przebadany i święty spokój z archeologami i płaceniem...A nie zdziwiłbym się, gdyby po niwelacji terenu przy tym grodzisku potem stanął tam jakiś hipermarket czy coś innego...Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor1956 Napisano 30 Listopad 2009 Share Napisano 30 Listopad 2009 i śmieszno i straszno" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturborat Napisano 30 Listopad 2009 Autor Share Napisano 30 Listopad 2009 @i śmieszno i straszno"Zgadzam się. Tak się kończy zawsze chytrość państwa. Po wyroku TK, który uznał, że obowiązek pokrywania przez inwestora prywatnego badań archeo jest niezgodny z Konstytują, wymyślono te 2 proc. licząc chyba, że Polacy nie potrafią kalkulować i dadzą sobie wydrzeć 2 proc od wartości domu, skoro mogą dac 2 proc.od stawku, niwelacji terenu czy szamba.... Pozytywnym aspektem sprawy jest to, że jak Państwo zacznie bulić na archeologów kasę, którą do tej pory wydawali z własnej kieszeni obywatele, to dojdzie do wniosku, że ta cała archeologia to jakaś przesada i można sie bez niej w zasadzie obejść albo radykalnie ograniczyć jej zapędy badawcze...Osobiście uważam, że najuczciwiej byłoby, gdyby Państwo pokrywało 100 proc. badań, bo w końcu uznało się za jedynego właścicla wydobytych podczas prac zabytków i do tego płaciło właścicielom nieruchmości odszkodowania za przestój w budowie i ogólne zawracane głowy.I sądze też, że badaniami archeo powinny zajmować się wyłącznie placówki państwowe - muzea, uniwersytety, specjalne wydziały przy WKZ. Zamiast dotacji na poszczególne prace sensowniej byłoby za te pieniądze stworzyć państwową sieć placówek badawczych działających w ramach etatów, a więc nie goniących na siłę za kolejnymi zleceniami, aby się utrzymać. I mających czas i możliwości na opracowanie badań i publikacje. Działalność firm prywatnych moim zdaniem w archeologii prowadzi do degeneracji. Są pewne diedziny, gdzie wolny rynek nie powinien ingerować. W końcu czy mamy prywatne straże pożarne?Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadziu6 Napisano 30 Listopad 2009 Share Napisano 30 Listopad 2009 Artur.Ty to widzisz,ja to widzę i każdy kto jest w temacie...Przecież chodzi zawsze o to ,kto jest WAŻNY.albo jeszcze ,ważniejszy.Jakieś 15 lat temu miałem też sytuacje,gdzie były wymagane zgody konserwatora zabytków, a chodziło tylko o zamianę sposobu użytkowania.I załatwiłem,Już mieszkam w zabytkowym budynku.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadziu6 Napisano 30 Listopad 2009 Share Napisano 30 Listopad 2009 Do mojego wątku,z powyższego.Przechodziłem podobną drogę jak Ty Artur.Tylko to trochę skróciłem.Mimo wszystko i tak jesteś dla mnie autorytetem.Z poważaniem ,tadziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor1956 Napisano 1 Grudzień 2009 Share Napisano 1 Grudzień 2009 Początek zarabiania na masową skalę wiążę z realizacją AZP - wtedy archeolodzy, nastawieni na pieniądze, zaczęli tworzyć nowe byty archeologiczne pod postacią śladów osadniczych zaciemniając rzeczywisty obraz osadnictwa. I od tego czasu jest coraz gorzej. Każda firma, w tym i archeologiczna, nastawiona jest na zysk, co nawiązując do archeologi doprowadzi do upadku tej nauki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.