szczurek_1979 Posted November 28, 2009 Author Share Posted November 28, 2009 witam kolegów i koleżanki... jeżeli temat nie pasuje do tego działu to proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce ;-)szukam jakich kolwiek informacji na temat w/w miejscowości. W szczególności interesuje mnie okres jak 1 i 2 w. św. ale jeżeli ktoś będzie miał info o wczesniejszych okresach to też z chęcią poczytam ;-) w Wikipedii niewiele jest o tej miejscowości, z góry dziękuję za okazaną pomoc... pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczurek_1979 Posted November 29, 2009 Author Share Posted November 29, 2009 witam w niedzielę z rana... wielu z nas pewnie na spcerkach z piszczakami ;-) ja niestety nie mogę polatać :-((ale mam pytanie... latał ktoś z wykrywką w okolicach tej wsi? w Jrsławiu dużo się działo... za wszelkie info serdecznie dzięki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitzkrieg Posted November 29, 2009 Share Posted November 29, 2009 Z hitorii Jarosławia:'W dniu 13 maja armia prusko-austriacka uderzyła na Jarosław. Przez dwa dni artyleria ostrzeliwała miasto. Uszkodzono budynki klasztorne i wieżę kościoła Benedyktynek, rozbito wierzchołek wieży i uszkodzono dach w kościele Panny Marii. Na 2613 domów w mieście, zniszczono 330, a drugie tyle poważnie uszkodzono. Rankiem 15 maja oddziały pruskie i austriackie zdobyły atakiem na bagnety Jarosław i odrzuciły Rosjan pod Radymno. Poległych w tym ataku pochowano na wzgórzu Widna Góra. Obecnie miejsce tego cmentarza wojennego ma być uporządkowane zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem.' Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitzkrieg Posted November 29, 2009 Share Posted November 29, 2009 Z historii Jarosławia:'W dniu 13 maja armia prusko-austriacka uderzyła na Jarosław. Przez dwa dni artyleria ostrzeliwała miasto. Uszkodzono budynki klasztorne i wieżę kościoła Benedyktynek, rozbito wierzchołek wieży i uszkodzono dach w kościele Panny Marii. Na 2613 domów w mieście, zniszczono 330, a drugie tyle poważnie uszkodzono. Rankiem 15 maja oddziały pruskie i austriackie zdobyły atakiem na bagnety Jarosław i odrzuciły Rosjan pod Radymno. Poległych w tym ataku pochowano na wzgórzu Widna Góra. Obecnie miejsce tego cmentarza wojennego ma być uporządkowane zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem.' Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczurek_1979 Posted November 29, 2009 Author Share Posted November 29, 2009 kol. Blitzkrieg... czytałem to... miałem nadzieję że ktoś z tamtych stron się wypowie ale dzięki za dobre chęci... pozdro... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitzkrieg Posted November 29, 2009 Share Posted November 29, 2009 Hmm od nas to bliżej jest do Sieniawy, a jak chcesz za Iww to możesz tam spróbować: http://austro-wegry.info/tematy_197.htm A jak wolisz bliżej Jarosławia to Manasterz, Czerwona wola... Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczurek_1979 Posted November 30, 2009 Author Share Posted November 30, 2009 na czerwonej byłem przejazdem... trochę łusek manlicherowskich i mośków... a o Widną Góre znajomy się pytal i prosił o pomoc w znalezieniu iinfo... ale dzieki... a tego kolego na pewno znasz ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczurek_1979 Posted November 30, 2009 Author Share Posted November 30, 2009 na Czerniawce byłeś?:-)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkos345 Posted March 1, 2010 Share Posted March 1, 2010 Słyszałem że podobno na uroczysku Borowy Staw (blisko Wólki Zapałowskiej) jest zakopany czołg. Tam kiedyś były bagna więc czołg mógł wpaść... ale w ogóle nie wiem czy to ruski czołg czy niemiecki. Muszę się ludzi popytać. A i jeszcze tak poza tym czołgiem, większość co tam znajdziesz to raczej łuski z mosinów, chociaż przyznam się że jak narazie nie szukałem zbyt szczegółowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkos345 Posted April 6, 2010 Share Posted April 6, 2010 Przepraszam za pomyłkę ale ten czołg to na Topielcach... :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.